Uživajte u domaćim biscottinima u bilo koje doba godine

Thinkstock
Poznati talijanski biscotti popularni su u svijetu, a jedu se tijekom cijele godine
Vidi originalni članak

Ovi tvrdi prepečenci s bademima jednostavni su i zahvalni za pripremu, a zbog svoje suhoće mogu stajati danima posloženi u limenim kutijama za kekse. Ostavite li ih nekoliko dana u otvorenoj posudi, omekšati će. Poznati kao 'biscotti do Prato' ili cantuccini' keksi se peku dva puta. Potječu iz talijanskog grada Prato.

Tradicionalno se biscotti pripremaju u adventsko vrijeme, a prvi dokumentirani recept za ovaj kolač pronađen je u 18. st. i čuva se u državi Prato. Naziv 'cantuccini' koristi se najčešće u Toskani, no tamo se ovi keksi razlikuju od tradicionalne recepture po upotrebi kvasca i aroma.

Osim klasičnih svijetlih biscotta od brašna, jaja, šećera i badema, u smjesu možete dodati i malo kakaa, ili čokoladnih kapljica. Biti će jednako hrskavi i ukusni. Osim sjeckanih ili cijelih komada badema, lješnjaka, ove slatke prepečence možete začiniti sjeckanim sušenim voćem; suhim smokvama, datuljama, brusnicama i grožđicama. Zeleni pistaciji, crvene sušene brusnice ili višnje dati će im originalni izgled božićne crveno zelene boje. Pripremljena smjesa je malo ljepljiva, pa je kod oblikovanja u roladu posipajte brašnom. Spljoštite rukama i ispecite, a nakon što se malo ohladi, štrucu izrežite na tanje ili deblje ploške. Posložite ih na lim i zapecite s obje strane po 5 minuta, dok ne postanu hrskave. Preliti ih možete čokoladnom glazurom i posipati sjeckanim bademima.

Posjeti Gastro.hr