Vodič kroz sorte krumpira

Krumpir je najčešće konzumirano povrće na svijetu, a ipak većina nas razlikuje tek bijeli i crveni krumpir. Međutim, u svijetu postoji između 400 i 500 vrsta krumpira različite teksture i udjela škroba.
Vidi originalni članak

Sadržaj škroba je od iznimne važnosti za kvalitetu krumpira i namjenu u kuhinji pa su primjerice vrste s većim udjelom škroba primjerene za pečenje, a one s nižim udjelom za kuhanje. Prihvatljivi udio i vrstu škroba nalazimo u 80-ak vrsta krumpira koje se koriste u kulinarske svrhe, no prosječnom je hrvatskom potrošaču dostupno njih tek desetak. Upoznajte bolje najzastupljenije sorte i snađite se u carstvu krumpira.

Bintje je kvalitetna sorta krumpira koja potječe iz Nizozemske. Zbog svojeg blagog okusa, iznimno je popularan i jedna je od najviše uzgajanih sorti. Ima ovalno izdužene gomolje, blijedožutu koru i svijetložuto meso. Primjeren je za kuhanje, pečenje i prženje, a posebno se preporučuje za pripremu pommes fritesa i čipsa.

Jaerla je širokoj publici poznatiji kao mladi krumpir. Na tržnice dolazi vrlo rano, a karakterizira ga žuta pokožica i svijetlo žuto meso. Primjeren je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a najbolje ga je iskoristiti za pripremu složenaca i krumpir salate.

Cleopatra je rana sorta ovalnog oblika, crvene pokožice i svijetložutog mesa. Karakterizira ga tvrda i gusta struktura, a primjeren je za kuhanje i pripremu na pari. Odlična sorta za pripremu čipsa i pommes fritesa.

Monalisa je srednje rana sorta krumpira bijele pokožice i svijetložutog mesa. Dobro podnosi kuhanje zadržavajući svoju aromu, a može se i peći i pirjati. Idealna sorta za pripremu na lešo ili za salate.

Desire je srednje kasna sorta prepoznatljiva po krupnim izduženim gomoljima, crvenoj pokožici (zbog čega slovi kao sinonim za crveni krumpir) i svijetložutim mesom. Krasi ga čvrsta struktura i kremasti okus zbog čega je idealan za pripremu pirea ili kao dodatak umacima. Ova sorta dobro podnosi i pečenje i prženje.

Asterix je kasna sorta krumpira s dugim gomoljima, crvenom korom i žutim mesom. Ima visok udio škroba pa se najčešće koristi u industrijskoj pripremi pommesa fritesa te općenito u proizvodnji procesirane hrane.

Među brojnim vrstama krumpira osobito valja izdvojiti domaći lički krumpir za čiju se proizvodnju koristi sjeme udomaćenih sorti Desire, Bintje ili sorata sličnih karakteristika s visokim udjelom škroba. Krasi ga pokožica žute do smeđe ili crvenkaste boje te svijetlo bijela do žuta boja mesa. Prepoznatljiv po punom i bogatom okusu koji duguje specifičnom tlu i klimi Like, ovaj krumpir krasi vrhunska kvaliteta i visoka nutritivna vrijednost. Lički je krumpir idealan za pripremu pola od krumpira ili se pak preporuča pripremiti ga kuhanog s ljuskom.

Posjeti Gastro.hr