Špajza 18. siječnja 2016.

Gastroterminator: Jeli smo najbolji bečki šnicl na svijetu

becki
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastroterminator je rođen u Zagrebu, radi u Austriji, putuje po svijetu i jede gdje stigne. I to samo najbolje stvari! Alan je muž u najboljim godinama koji kuha, putuje, fotografira i, naravno - ocjenjuje! Kao naš novi kolumnist, za danas nam je spremio jednu blisku priču o najboljem bečkom odresku na planetu!

Bečki odrezak definitivno najtipičnije austrijsko jelo. U austrijskim restoranima, gostionicama, skijaškim kolibama i najboljim hotelima, dovoljno je reći samo "Schnitzel" (odrezak) - i eto vam ga na stolu!

Samo je po sebi razumljivo da time ne mislite na pariški, naravni, Karađorđev, zagrebački nego na jedan jedini, kraljevski: BEČKI ODREZAK. No, ipak je zanimljivo da je na ideju za ovo jelo došao maršal Radetzky (da, upravo onaj lik na čiji marš plješče cijela dvorana na Novogodišnjem koncertu u Beču), prema starom talijanskom specijalitetu zvanom "Cotolette alla milanese".

No svejedno, najbitnije je da je originalni "bečki" od - teletine.

Bečki | Author: Figlmüller facebook foto: Figlmüller facebook

U bečkoj gostionici Figlmüller možete pojesti najbolji "bečki" na svijetu ljudi naime, naprave preko tisuću komada dnevno.

Procedura naoko izgleda jednostavno, ali vraga! Uopće nije. Dakle, od telećeg se mesa napravi rez pod nazivom "leptir". Nakon toga se istuče do veličine 25 centimetara i debljine 4 mm.

Slijedi klasika: sol, malo papra, uvalja se u brašno pa u jaja (koja se također posole i stavi malo limunovog soka), pa u krušne mrvice. U pravoj austrijskoj kuhinji mrvice moraju biti od mljevenih "kajzerica".

Prženje je u maslu u koji se doda malo biljnoga ulja. Maslo je nužno jer se može zagrijati na višu temperaturu od ulja.

E, sada dolazi glavna fora. Istovremeno su zagrijane 3 tave s maslom. "Bečki" ide prvo u jednu na 5 sekudi, pa u drugu na 5 sekundi i onda u treću 7 sekundi, i... i gotovo!

Nevjerojatno! Tri sekunde više i spaljen je i nejestiv! Sedamnaest mićih sekundi je ukupno vrijeme od starta do cilja - 5,5 i 7 sekundi su prolazna vremena. Nevjerojatno, zar ne?

Dakle, 25 cm, debljina 7 mm i težina ponosnih 450 grama - gotov je vaš Wienerschnitzel. Uz savršenu krumpirovu salatu s matovilcem i cijenu od 12.- eura (bez priloga) sanjat ćete ga cijeli život. Ah da: ne pokušavajte doći bez rezervacije. Sigurno je da ćete poljubiti vrata, a ne sljubiti se sa šniclom.

I zato, informirajte se o detaljima, adresi i rezervacijama na facebooku restorana i javite kako ste se proveli! 

Voli vas i za vas jede vaš - Gastroterminator!

Gastroterminator | Author: Alan Meniga foto: Alan Meniga

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.