Kolumne 22171 prikaza 11. veljače 2018.

Lagane i pahuljaste krafne - najtraženiji recept mjeseca

Jannette Razum
Ne znam kako je vama, ali mene u ovo karnevalsko vrijeme uvijek obuzme ludilo za krafnama! Tijekom godine ih ne kupujem, ne pečem, ne jedem... Ali čim maškare pokucaju na vrata ja već mijesim tijesto za krafne! I tako svake godine!

Zahvaljujući mnogobrojnim isprobavanjima i kombiniranjem različitih recepata, napokon sam došla do recepta s kojim
sam i više nego zadovoljna!

 

Možda vas zanima... Brze fritule s jogurtom, jabukama i cimetom Kolumne

 

I želim ga podijeliti s vama!

 

 | Author: Jannette Razum Jannette Razum

 

Od ove kombinacije sastojaka dobijem baš onakve krafne kakve volim, a to znači da su pune (jer ne volim one skroz šuplje), a opet tako lagane i pahuljaste. Imaju lijepi, bijeli prsten, odlične su i drugi dan. Samo ih zatvorite u plastičnu kutiju s poklopcem i za doručak će biti friške! Ako koja ostane! 

Ovisno o promjeru čaše ili rezača, od ove količine dobit ćete 10-20 krafnica! Uživajte!

Recept potražite u nastavku, a za još slasnih ideja naše kolumnistice Jannette zavirite na blog Slatki svijet, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil! 

 

Možda vas zanima... Zebra mramorni kolač - slastica o kojoj se priča Kolumne Možda vas zanima... Miriše na sreću: Slatki kruh s cimetom Kolumne

 

 | Author: Jannette Razum Jannette Razum

 

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 80 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 1/2 svježeg kvasca (20 g)
  • 4 žutanjaka
  • 350 ml mlijeka
  • 80 ml ulja
  • 2 žlice ruma
  • naribana korica 1 limuna ili naranče

Priprema:

  1. U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s 1 žlicom brašna, 1 žlicom šećera i malo mlakog mlijeka (mlijeko oduzmite od ukupne količine).
  2. Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast.
  3. Žutanjke izmutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu ili narančinu koricu (ili mix) te rum, mlijeko i ulje.
  4. U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima.
  5. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen.
  6. Kada tijesto dovoljno naraste premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine.
  7. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.
  8. U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići znači da je ulje dovoljno zagrijano.
  9. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore.
  10. Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene.
  11. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca.
  12. Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće.
  13. Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu.

Savjet! Osim pekmezom, krafne možete puniti kremom od vanilije ili čokoladnim namazom, preliti čokoladnom glazurom pa posipati šarenim mrvicama... glavno da su po vašem guštu!
 

 | Author: Jannette Razum Jannette Razum

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.