Špajza Gastro zvijezda 13. listopada 2017.

Millefeuille s kremom od čokolade i brandyja te karamelom s bademima

Millefeuile
foto: Tihana Topčić
gastro postao gastro.24sata.hr
Tihana za sebe kaže kako je totalna amaterka u kuhinji, ali istovremeno u rukama obožava držati kuhače, pjenjače, miksere i kalupe. Mi se s njom ne bismo složili jer već jedan pogled na njezine divne kreacije u nama izaziva duboku glad. Tako je bilo i kada smo prvi put ugledali ovaj francuski specijalitet. Još ga uvijek sanjamo i, ako smo do kraja iskreni, to su nam najslađi snovi... Njezin blog I am Tihana definitivno je jedno od najdražih kutaka na internetu za sve gastroljupce.

Millefeuille, ili u prijevodu “tisuću listića”, zbog lisnatog tijesta, poznatog i pod nazivom Napoleon, inače spada u francuske deserte, makar mu točno podrijetlo - nije poznato. 

Tradicionalno, Millefeuille se sastoji od tri sloja lisnatog tijesta, izmjenjujući se s dva sloja kreme od vrhnja (creme pâtissière), ali ponekad se poslužuje i samo sa šlagom ili džemom.

Zadnji sloj tijesta se u pravilu posipa šećerom u prahu, ali danas postoje varijante i sa kakaom, mrvicama, tostiranim bademima, ili čak ostakljena glazurom ili fondantom.

Prošli puta sam radila varijantu sa jagodama i mascarponeom, ali ovoga puta sam išla za malo “elegantnijom” verzijom, sa kremom od čokolade i brandyja, i dodatkom karamele s bademima.

Samo jedna riječ, mmmm…

Millefeuile | Author: Tihana Topčić foto: Tihana Topčić

Recept:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 1 bjelanjak

Krema:

  • 220 g tamne čokolade (58 % kakaa)
  • 110 g mliječne čokolade
  • 40 ml brandyja
  • 450 ml slatkog vrhnja

Karamel s bademima:

  • 80 g badema
  • 220 g šećera
  • 60 ml vode

Postupak:

  1. Lisnato tijesto razvaljati na tri pravokutnika 10×20 cm
  2. Premazati svako bjelanjkom i staviti u pećnicu na 220 C 20-tak min
  3. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi
  4. Za kremu, čokoladu s brandyjem otopiti na pari
  5. Dodati u slatko vrhnje, i mikserom razraditi dok ne dobijete kompaktnu kremu
  6. Za karamel, u loncu otopiti šećer sa vodom, ne miješati!
  7. Bademe kratko na tavi prepržiti i usitniti
  8. Kad se otopi šećer i dobije lijepu zlatnu boju, maknuti s vatre, i odmah dodati tostirane bademe, promiješati i preliti na hladan pleh, špatulom izravnati
  9. Ostaviti kratko da se stvrdne, i nožem usitniti na manje komadiće Na jedan pravokutnik lisnatog tijesta staviti dio kreme, posipati karamelom, staviti drugi pravokutnik, ponoviti opet s dijelom kreme i opet posipati karamelom, na vrh staviti zadnji pravokutnik, posipati šećerom u prahu i na kraju ostatkom karamele s bademima
  10. Staviti u hladnjak na sat vremena da se krema stegne 

Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu I am Tihana i istoimenoj Facebook stranici.

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

 

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastro-zvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :) 

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.