Kolumne 4164 prikaza 02. prosinca 2018.

Pužići s makom i cimetom po bakinom receptu

Olja's Kitchen
Naša kolumnistica Olja prisjetila se divnih mirisa iz bakine kuhinje, pa ih ovim slasnim pužićima prizvala i u svoju...

Ništa ne miriši tako dobro kao bakini kolačići. Kada sam ju tražila recept, prvo je bilo: Zlato moje to ti ja radim sve od prilike. Zato sam brže bolje uzela bilježnicu i pokucala joj na vrata. Sve sam zapisala kako bi i vi mogli uživati u ovim izuzetno mekanim i sočnim pužićima.

Tijesto je savršeno jer ipak bakica uvijek najbolje zna!

Još Oljinih recepata potražite na Instagram profilu Olja's Kitchen.

 

Možda vas zanima... Pizza u novom, zdravijem, ali i slasnijem ruhu - zbilja je moguće! Kolumne

 

 | Author: Olja's Kitchen Olja's Kitchen


Trebat će vam:

  • 600 g bijelog brašna
  • 1 žličica soli
  • 5 žlica šećera (za tijesto)
  • 1 kvasac
  • 3 jaja
  • 4 dcl mlijeka
  • 100 g maslaca 
  • 200 g mljevenog maka 
  • 180 g šećera (za smjesu s makom)
  • 2 žlice cimeta
  • 200 g šećera (za smjesu s cimetom)
  • 120 g maslaca
  • 150 g šećera (razraditi ga s maslacem)
  • 3 dcl mlijeka
  • 150 g šećera (za preljev)

Postupak pripreme:

  1. U posudu stavite 600 g brašna, 1 žličicu soli i 5 žlica šećera izmiješajtete.
  2. Kvasac otopite u 2 dcl mlakog mlijeka i kada se digne dodajte u smjesu od brašna.
  3. Zatim u istu tu smjesu dodajte 2 žumanjka i jedno cijelo jaje.
  4. Maslac otopite u 2 dcl toplog mlijeka i dodajte u smjesu od brašna, po potrebi.
  5. Zamijesite tijesto tako da se odvaja od posude. Tijesto ne smije biti niti premekano niti pretvrdo.
  6. Kada ste tijesto zamijesili premažite ga s uljem da se ne uhvati kora, te ga prekrijete s kuhinjskom krpom.
  7. Ostavite da odstoji 30 min na toplom mjestu. Opet ga premijesite i ostavite da se diže 30 min.
  8. Za to vrijeme napravite smjesu za punjenje. U jednu zdjelicu dodajte 200 g mljevenog maka i 180 g šećera, a u drugu grožđice odstajale u rumu, 2 žlice cimeta i 200 g šećera.
  9. Kada se tijesto digne stavite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na 1 cm.
  10. Razradite 120 g maslaca sa 150 g šećera da bude pjenast i namažite preko razvijenoga tijesta.
  11. Zatim na to tijesto stavite smjesu od maka i cimeta.
  12. Zarolajte tijesto. Kada rolate tijesto lagano ga povucite prema sebi bez velikog pritiskanja. Zarolano tijesto režite nožem u pužiće širine 2 cm.
  13. Nakon rezanja ostavite pužiće da se dignu cca 20 min.
  14. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta.
  15. Pred kraj pečenja zagrijte 3 dcl mlijeka i otopite u njemu 150 g šećera.
  16. Pužiće izvadite iz pećnice i prelijte svaki s 3 žlice mlijeka. Vratite nazad pećnicu na 10 min.

Dobar tek!

 | Author: Olja's Kitchen Olja's Kitchen

 | Author: Olja's Kitchen Olja's Kitchen  | Author: Olja's Kitchen Olja's Kitchen  | Author: Olja's Kitchen Olja's Kitchen

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.