Kolumne 3002 prikaza 03. studenoga 2018.

Soparnik - tradicija u najfinijem obliku

mali Chef
Staro tradicionalno jelo, autohtona delicija, ponos dalmatinske kužine, zaštićeno kulturno dobro... Sve je to poljički soparnik, poznat i pod nazivima zeljenik, uljenak i prisnac.

Soparnik datira još iz doba Turaka, a usavršili su ga u dalmatinskim Poljicama. Danas nosi oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla tako da se originalnim soparnikom smatra samo onaj spravljen po zadanoj recepturi i s namirnicama koje su proizvedene na području Poljica.

 

Možda vas zanima... Vegetarijanski chili s tortiljama od heljdinog brašna Kolumne

 

Iako je nekada bio sirotinjsko jelo, danas slovi za pravu gastronomsku poslasticu, a mi ga najviše volimo uz čašu dobrog crnog vina. U ovim jesenskim danima obilja blitve, Mali Chef napravio je svoju verziju soparnika i podsjetio nas zašto ga toliko volimo! 

U nastavku pročitajte recept, a još Petrinih genijalnih ideja i recepata potražite na blogu mali Chef.

 

Možda vas zanima... Pločice s jagodama - genijalna zamjena za pitu Kolumne

 

 | Author: mali Chef mali Chef

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja - Opg Džaja
  • 120 do 130 ml tople vode
  • 400 g stare blitve - Opg Bastašić
  • 1 žlica sjeckanog peršina-SD projekt
  • 2 ljutike ili manja glavica crvenog luka-SD projekt
  • 15 ml maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja- Opg Džaja
  • 2 češnja češnjaka - Opg EKO Miklec
  • manja šaka blanširanih badema - Opg Džaja

Priprema:

  1. Od brašna, soli, ulja i vode zamijesite meko tijesto. Podijelite ga na 2 djela, svaki premažite uljem i ostavite da odstoji minimalno 30 minuta, najbolje sat vremena.
  2. Dok tijesto odmara pripremite nadjev. Blitvu operite i svaki list dobro osušite papirnatim ubrusima kako blitva ni bi pustila vodu i razmočila tijesto. Odrežite središnju bijelu žilu, a zeleni dio narežite na trakice. Dodajte sitno nasjeckanu ljutiku ili luk, nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sve začinite.
  3. Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva.
  4. Pola tijesta tanko razvaljate na pobrašnjenoj površini. Tijesto sam razvaljala na debljinu 2 do 3 milimetra i dobila sam krug promjera 30 cm. To je idealna veličina soparnika koji se peče u pećnici.
  5. Razvaljano tijesto stavite na dno pleha koji ste posipali kukuruznom krupicom. Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i poklopite drugom polovicom razvaljanog tijesta. Zarolajte krajeve soparnika, a gornje tijesto izbodite vilicom.
  6. Smanjite temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i pecite soparnik 20 do 25 minuta.
  7. U 2 žlice maslinovog ulja dodajte 2 češnja protisnutog češnjaka i bademe. Gotovi soparnik prelijte s pripremljenom mješavinom.
  8. Izrežite na rombove i poslužite.

Dobar tek!
 

 | Author: mali Chef mali Chef

 | Author: mali Chef mali Chef

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.