Recepti 13. siječnja 2022.

Zobene pločice s kikiriki maslacem i tamnom čokoladom

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Preskoči kupovne slatkiše i sama pripremi prefine zobene energetske pločice sa svim dobrim i hranjivim sastojcima, a bez rafiniranog šećera, aditiva i ostalih štetnih sastojaka. Vrijeme pripreme? Samo par minuta, a onda još malo pečenja i dok kažeš keks, imaš odlične energetske pločice za cijelu obitelj!

Možeš ih raditi i u obliku keksića – u tom slučaju napravi kuglice pa ih žlicom spljošti tako da budu oblika keksića, a zatim ih stavi peći.

Ja sam se ovog puta ipak odlučila za oblik pločica, tako da sam cijelu smjesu rasporedila u pleh. Pekla sam ove pločice dvaput: jednom u plehu promjera 24 x 35 cm, a idući put u nešto većem plehu, 29 x 20 cm. O veličini pleha za pečenje ovisi hoće li vam pločice ispasti tanje ili deblje.

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Nakon pečenja sam rezala smjesu u pločice i spremila ih u frižider, a idući dan smo imali odličan snack za ponijeti na posao i jesti bez grižnje savjesti.

Ne znam kako je kod vas, ali mene ove zobene pločice s kikiriki maslacem prilično zasite pa sam mirna do ručka. Nakon što sam ih prvi put napravila, one su se nekako automatski uvrstile na moj popis stvari koje pravim brzinski i redovito.

Savršen su brzinski doručak kojeg možeš pripremiti unaprijed i ponijeti, odličan međuobrok na poslu ili užina za djecu, super stvar za ponijeti na izlet ili piknik ili pak za prigristi nakon vježbanja.

Sastojke možeš prilagoditi vlastitom ukusu, pa tako možeš koristiti i neko suho voće, orašaste plodove po izboru, možda i neki drugi ukusni maslac (npr. onaj od badema).

Savjet!

Napravi duplu dozu pa ćeš ove energetske pločice moći jesti nekoliko dana, ili pak dio zamrzni i izvadi po potrebi, onih večeri kad znaš da ćeš ujutro biti u žurbi pa se nećeš stići pobrinuti za doručak.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Potrebno vam je:
*za mjerenje sam koristila veliku šalicu, onu za čaj od otprilike 220 ml

  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • pola šalice kikiriki maslaca
  • pola šalice meda (ili manje, ovisno o ukusu)
  • 3-4 žlice maslinovog ulja ili otopljenog maslaca (može i kokosovo ulje)
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 75 grama tamne čokolade
  • 75 grama bućinih sjemenki (golice)
  • 2-3 žlice mlijeka (po potrebi, ako je smjesa još nepovezana)

Postupak pripreme:

  1. Izmiješati jaje, med, kikiriki maslac, ulje ili maslac i vaniliju.
  2. Dodati zobene pahuljice i prstohvat soli i sve dobro promiješati dok se ne dobije otprilike ujednačena smjesa.
  3. Čokoladu nasjeckati na sitne komadiće pa dodati njih i bućine sjemenke i onda još jednom dobro promiješati smjesu. Ako se čini previše gusta tako da ne možete sjediniti sastojke, dodajte još malo mlijeka.
  4. Pleh za pečenje (ja sam koristila onaj promjera xx puta xx cm) namažite s malo maslaca, a zatim po njemu ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu.
  5. U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva pecite 12-15 minuta. Zatim pustite da se potpuno ohladi, onda režite na pločice ili kocke, kako vam odgovara.

Dobar tek! 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Isprobaj i sljedeće recepte:

Možda vas zanima... Kad ti ponestane kruha, napravi kruščiće s kefirom! Recepti riža na mlijeku Možda vas zanima... Recept naših baka za rižu na mlijeku Recepti Možda vas zanima... Dobar početak dana uz brzi doručak s grčkim jogurtom Recepti brownies s avokadom Možda vas zanima... Brownies s avokadom - za prste polizati! Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.