Kolumne 04. siječnja 2018.

Naučila sam raditi najbolju domaću pizzu - evo kako!

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Tajna savršene pizze, otkrila sam, krije se u dobrom doziranju sastojaka, jednostavnim pokretima i puno pažnje.

"Tijesto je živo biće, ono stalno radi", rekao je na početku pizza radionice Dalibor Rajković Stric, pizza majstor koji je svoj zanat dugo godina gradio u zagrebačkoj Karijoli, a danas je zadužen za najfinije pizze u Duksi. I tako je krenulo, najfinija radionica u gradu, u suradnji Enzite i CookHuba započela je s podjelom iskustva među polaznicima i otkrivanjem malih trikova ovog velikog majstora.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

U simpatičnoj i prostranoj kuhinji CookHuba tako smo saznali kako je pirovo brašno idealna zamjena za bijelo, kako je savršen omjer 500 g brašna i tek jedna žličica suhog kvasca te kako je kod miješanja kukuruznog i bijelog brašna dovoljno tek 10 posto kukuruznog kako bi tijesto bilo upravo savršeno. 

Nakon teorijskog dijela, red je došao na miješenje tijesta, odabir nadjeva i pečenje. Prije toga, polaznici su naučili kako se pravilno razvlači tijesto, ali i da mu je potrebno svega desetak minuta na visokoj temperaturi kako biste dobili pizzu nalik onoj iz pizzerije.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Stric je bio poprilično velikodušan sa svojim savjetima te je strpljivo odgovarao na sva pitanja. Zapisala sam najvažnije, a zatim se odvažila na repliciranje njegovih spretnih pokreta u nadi da ću dobiti hrskavu koricu i sklad teksture i okusa, baš poput njegovih.

Svoju sam pizzu radila s polovicom sastojaka i, iako nisam uspjela dobiti identičan oblik kao Dalibor Rajković Stric, pripisala sam to činjenici da je za pripremu takve pizze ipak potrebno nešto više znanja i vještine.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Od brašna, suhog kvasca, vode, soli i šećera te ulja i mlijeka umijesila sam tijesto, pokušavajući se prisjetiti Stricovih pokreta. Tijesto se nakon sat vremena diglo, no ostavila sam ga još kratko na toplom mjestu kako bih dobila dvije veće kugle. Ovog puta sam valjak ostavila u ladici i okušala se u ručnom razvlačenju tijesta. Iako u naumu nisam u potpunosti uspjela, pizza je na kraju bila i više nego odlična.

Uspjela sam dobiti hrskavu koricu i fino, ne kruhasto tijesto. Nadjev sam birala prema svom ukusu pa sam tako pizzu začinila umakom od rajčice u koji sam dodala bosiljak i origano te malo maslinovog ulja. Malo soli i papra, suhe kobasice i tri vrste sira. Masline su kod pripreme pizze nezaobilazne, a ovog puta dodala sam i sušene rajčice koje inače držim u maslinovom ulju. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Priprema domaće pizze nikada mi nije predstavljala veći izazov, no sav trud definitivno se isplatio kada sam zagrizla u svoje malo remek djelo. Uz savjete stručnjaka, pizza je ispala bolje nego što sam to u početku očekivala, no još malo prakse svakako bi mi dobro došlo.

Enzita i CookHub radionicu će, zbog velikog interesa, uskoro održati po četvrti put stoga pratite njihove Facebook stranice i[ požurite s rezervacijama. Ova se definitivno isplati!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.