Recepti 03. ožujka 2024.

RECEPT DANA Baskijski cheesecake od samo 5 sastojaka

Baskijski cheesecake
Baskijski cheesecake foto: Kezia Lynn/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Napravi baskijski cheesecake - jednostavan, ukusan i savršeno kremast kolač od sira

Baskijski cheesecake jedan je od najjednostavnijih, ali i najkremastijih cheesecakeova. Za njegovu pripremu trebat će ti nekoliko sastojaka, mikser i kalup za pečenje. Od klasičnog cheesecake razlikuje se po tome što nema podlogu i što se peče na visokoj temperaturi, kojom se postiže naizgled zagorena korica.

 

Banana cheesecake Možda vas zanima... SLATKI VIKEND Neodoljivi banana cheesecake Recepti

 

Baskijski cheesecake od samo 5 sastojaka

Baskijski cheesecake je 1990. osmislio kuhar Santiago Rivera iz La Viñe u španjolskom San Sebastianu. Izvorni recept iz La Viñe sadrži samo 5 sastojaka: krem sir, slatko vrhnje, šećer, jaja i brašno. Recept koji donosimo u nastavku ne razlikuje se mnogo od originalnog; dodana je aroma vanilije, ali možeš ju i izostaviti, ako želiš pripremiti cheesecake identičan originalnom receptu. 

 | Author: Shutterstock Baskijski cheesecake foto: Shutterstock

Baskijski cheesecake

Sastojci: 

  • 300 g krem sira 
  • 120 g šećera
  • 2 jaja
  • 20 g glatkog brašna
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 3 g vanilije (mahuna, pasta ili aroma)
  • 2 g soli

 

Možda vas zanima... Dok čekamo proljeće: Kolač od limuna i sira Kolumne

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. 
  2. Okrugli kalup za pečenje obloži papirom za pečenje te ga namasti maslacom. 
  3. U posudi mikserom izmiješaj krem sir i šećer dok ne dobiješ kremastu teksturu. Dodaj jedno po jedno jaje, miksajući na laganoj brzini.
  4. Potom dodaj brašno, prstohvat soli i vaniliju. Dodaj slatko vrhnje. Sve sastojke poveži mikserom. 
  5. Smjesu ulij u pripremljeni kalup i peci 55-60 minuta, odnosno dok površina cheesecakea ne poprimi lijepu zlatnu smeđu boju.
  6. Površina bi trebala biti tamna, a unutrašnjost mekana poput pudinga. 
  7. Cheesecake ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi. 
  8. Možeš ga poslužiti uz bobičasto voće, džemove i razne preljeve. 

 

Možda vas zanima... Bolje ne može: 10 cheesecakeova koje morate isprobati Špajza