Recepti 12. studenoga 2023.

Bečki odrezak: najbolji trikovi za odabir mesa i pripremu

Bečki odrezak
Bečki odrezak: koje meso odabrati? foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bečki odrezak tradicionalno je austrijsko jelo koje svi obožavamo, ali samo rijetki su zadovoljni kako im ispadne kad ga pripremaju kod kuće. Donosimo recept za bečki odrezak i savjete koje meso odabrati i kako napraviti smjesu za prženje te dodatni bonus: trikove naših Gastrolovaca

Neke povijesne teorije govore u prilog tome kako je bečka šnicla nastala upravo u Beču u 18. stoljeću i tako dobila ime, dok druge pokazuju kako su je Austrijanci 'uvezli' iz Italije u 19. stoljeću, kako prenosi portal ViennaUnwrapped.com. Radi se o talijanskom jelu koje je vrlo slično bečkom odresku - cotolette alla milanese

Bez obzira koja je teorija točna, jedno je sigurno: bečki odrezak je opće prihvaćeno i obožavano jelo, ne samo u Austriji, već i u cijelom svijetu.

Kako bismo ga što bolje pripremili kod kuće, istražili smo je li bolja teletina ili svinjetina te treba li u smjesu dodati slatko vrhnje, a za savjet smo upitali i neke od naših poznatih gastro blogera. Krenimo dakle redom...

 

Krafne Možda vas zanima... Koja je razlika između 'običnih' i bečkih krafni? Recepti Možda vas zanima... Tafelspitz - kuhana govedina na bečki način, u umaku od hrena Recepti

 

Bečki odrezak: koje meso odabrati?

Kad kreneš u nabavku mesa, imaj na umu kako je najbolje meso za pripremu sočnog i mekog bečkog odreska teletina. Drugi po redu najbolji izbor za meso je svinjetina, pa mnogi češće kupuju svinjetinu umjesto teletine jer je povoljnija i pripremaju bečki odrezak od svinjetine.

Želiš pripremiti pileći bečki odrezak? Trebaš znati kako bijelo meso poput piletine i puretine nema dovoljno jaki okus kakav imaju teletina i svinjetina, pa to je još jedan od razloga zašto ih je bolje izbjegavati ako želiš sočnu bečku šniclu pripremljenu na tradicionalan način.

Također, chefovi kažu kako je potrebno da meso ima i nešto masnoća pa potraži takve komade prilikom nabavke.

Bečki odrezak: Kako ga pripremaju gastro blogeri?

Kako pripremaju bečki odrezak kod kuće i imaju li neki poseban trik kod pripreme smjese za prženje upitali smo naše Gastrolovce. Matija Plašć, s bloga Sweety&Spicy preferira teleće meso za bečki odrezak, a za bolji okus često koristi maslac umjesto ulja.

"Ako želim pripremiti pravi bečki odrezak, obavezno biram teletinu koja se reže metodom leptir-reza, ali kao alternativu često koristim i svinjetinu koju istučem batom da ju stanjim. Nakon toga paniram ovim redom: brašno-jaja-prezli.

Ako želiš dobiti hrskavije meso onda se prži dva puta. Za bolji okus tu je svakako mast ili maslac, ali dobro je i obično suncokretovo ulje", poručuje Matija.

Bečki odrezak | Author: Privatna arhiva Matija Plašć i Darko Debić otkrivaju trikove za savršen bečki odrezak foto: Privatna arhiva

Gastrolovac Darko Debić, s bloga Samo jedan griz, također za pripremu bečkog odreska uvijek koristi teleći but, u smjesu dodaje slatko vrhnje, a meso prži u pročišćenom maslacu i ulju.

"Za bečki odrezak koristim ružu telećeg buta, odrezak lagano i nježno udaram batom za meso, dovoljno je samo nekoliko puta. Zatim se panira, što znači da posoljeno meso prvo uvaljam u brašno, zatim u smjesu od jaja i slatkog vrhnja, a potom u krušne mrvice.

Na kraju ih pržim u mješavini pročišćenog maslaca i ulja nekoliko minuta, moraju plivati u masnoći. To im daje prekrasnu zlatnožutu boju i karakterističan izgled valova", otkrio je Darko.

Bečki odrezak: kako ga pripremaju u Beču

Donosimo ti recept za savršeni bečki odrezak na tradicionalan način koji se još uvijek koristi na radionicama kuhanja u Beču. Recept je za 4 osobe. Wiener Schnitzel se u Beču obično poslužuje s kriškom limuna na vrhu, te uz toplu ili hladnu krumpir salatu ili zelenu salatu.

Bečki odrezak | Author: Guliver/Shutterstock Donosimo ti recept za savršeni bečki odrezak na tradicionalan način! foto: Guliver/Shutterstock

Bečki odrezak

Sastojci:

  • 4 teleća odreska
  • 4 žlice brašna
  • 5 žlica krušnih mrvica
  • 2 jaja
  • malo mlijeka
  • sol i papar
  • biljno ulje
  • limun za serviranje

Postupak:

  1. Na odreske stavi nekoliko kapi biljnog ulja. Zatim ih stavi između dva lista prozirne folije i istuci ih batom za meso. Ako ga nemaš, možeš koristiti i tešku tavu. Napravi nekoliko kratkih rezova na vanjskim dijelovima mesa. Odrezak od teletine ili svinjetine posoli i popapri s obje strane po želji.
  2. Pripremi 3 tanjura, jedan s brašnom, jedan s dva jaja razmućena s malo mlijeka i prstohvatom soli i jedan s krušnim mrvicama.
  3. Odreske lagano premaži brašnom s obje strane, zatim ih umoči u jaja i prekrij ih krušnim mrvicama. Pazi da krušne mrvice pokriju cijele kotlete. Meso odmah počni pržiti na tavi na svinjskoj masti (originalni bečki način) ili na biljnom ulju.
  4. Dodaj dovoljno masnoće ili ulja da odresci plivaju i dobro ih zagrij u tavi. Također, može se dodati i nekoliko krušnih mrvica u tavu kako bi brzo provjerili da li se je ulje dovoljno ugrijalo u tavi.
  5. Okreni odreske barem jednom dok ne porumene s obje strane i dok ne dobiju ujednačenu zlatnosmeđu boju ( peci ih 3-4 minute sa svake strane). Šnicle na kraju stavi na papirnati kuhinjski ubrus koji će upiti ulje.

 

Možda vas zanima... Nemaš krušne mrvice? Evo čime ih možeš zamijeniti... Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.