Recepti 09. ožujka 2015.

Bodulska sirnica

Sirnica
Karina Šiždrak
gastro postao gastro.24sata.hr
Sirnica, pinca, uskršnja pogača? Puno je naziva za ovaj tradicionalni uskršnji kolač, ali recept je više-manje uvijek isti. Ovo je recept za "Jelšanske" sirnice

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 356

Potrebno vam je

  • 2 kom jaje kokošje
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 125 g šećer, kristal
  • 1 kom vanilin šećer
  • 250 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 125 g maslac, slani
  • 700 g brašno za dizana tijesta
  • 1 prstohvat sol
  • 1 kom suhi kvasac
  • 1 kom prašak za pecivo
  • 1 kom limunova korica
  • 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
  • 1 kom narančina kora
  • šećer u kocki

Priprema

  1. U posudi dobro izmiksati jaja, žutanjke, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, sok i koricu naranče.
  2. U smjesu dodajte rum, aromu kruškovac i prema želji dodajte aromu sirnica.
  3. Maslac rastopite u mlijeku i pustite da se malo ohladi.
  4. Zajedno pomiješajte brašno, kvasac i prašak za pecivo.
  5. U brašno dodajte smjesu s jajima i otopljeni maslac, dobro umijesite i ostavite da se tijesto diže sve dok se ne udvostruči.
  6. Kada se prvi put digne, spustite ga sa žlicom i pustite da se još jednom digne.
  7. Prije stavljanja u peć pogače prerezati škarama u križ, premazati žumanjkom i posuti grubo zdrobljenim šećerom u kocki.
  8. Sirince staviti u hladnu pećnicu i temperaturu namjestit na 180°C. Peći oko 20 minuta (kad dosegne temperaturu od 180), dok ne dobije zlatnu boju. U tijesto možete prema želji staviti malo ruma, kruškovca, arome sirnice. Recept ima jednu specifičnost - dodatak meštra. Meštro je ekstrakt anisa i koromača u alkoholu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.