Recepti 19. lipnja 2018.

Za doručak ili gablec: Brza salata od kvinoje

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iskoristite sve vrijednosti kvinoje u salati prepunoj sezonskog povrća

Pripremite salatu od kvinoje, kukuruza, cherry rajčica i krastavaca za samo pola sata. Ovo osvježavajuće jelo idealo je kao doručak ili "gablec" na poslu.

 

Možda vas zanima... Lagani ručak ili prilog: Ruska salata Recepti

 

Kao brzi i konkretan obrok na poslu nameću se salate s kuhanim žitaricama. Žitarice ne moramo kuhati na štednjaku, već se možemo poslužiti i mikrovalnom. Kvinoju isperite i pomiješajte s vodom i stavite u mikrovalnu na najveću jačinu. Potrebno je otprilike 10 minuta, međutim, vrijeme kuhanja ovisi i o namirnici i o vrsti mikrovalne. 

 

sopska-salata Možda vas zanima... Šopska salata: Vrijeme je na njenoj strani Recepti

 

Donosimo vam recept za brzu salatu od kvinoje bogatu sezonskim povrćem i sirom.

Potrebno vam je:

  • 1 šalica kvinoje
  • 2.5 šalice vode
  • sol
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 režanja češnjaka
  • 220 g dimljenog sira
  • 300 g kukuruza 
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 šalica krastavca
  • peršin
  • bosiljak

Priprema:

  1. U vodu potopiti quinou, zagrijati na umjerenoj vatri i pustiti da proključa. Tek tada posoliti prstohvatom soli, smanjiti vatru na najmanji plamen i kuhati oko 15-20 minuta, dok kvinoja ne upije svu vodu.
  2. Usitnite dimljeni sir, cherry rajčice i krastavce, dodajte kukuruz i ohlađenu quinou.
  3. Salatu prelijte preljevom od maslinovog ulja, češnjaka i jabučnog octa kojeg ste prethodno izmiksali u blenderu. Ako je potrebno dodatno posolite , dobro promiješajte i poslužite posipano nasjeckanim bosiljkom i peršinom. Umjesto dimljenog sira možete koristiti i dimljeni tofu ili omiljeno pikantno suho meso.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.