Recepti 17. lipnja 2020.

Cezar salata je brzo, fino i jednostavno glavno jelo ili prilog

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Legendarna Cezar salata postoji već dugi niz godina, a osim originalne verzije, postoji i mnoštvo varijacija. Jesi li znala da je ona zapravo nastala u Meksiku?

Slasna Cezar salata, u originalnom receptu, priprema se od rimske salate te krutona, a zatim ju se upotpunjava sastojcima po želji, od kojih su najpopularniji jaja, senf, češnjak, parmezan i crni papar. Preljev se obično sastoji od maslinovog ulja te soka limuna ili limete, no iako danas postoji mnogo varijacija, ne možemo sa sigurnošću znati koji recept i koje je točno sastojke koristio njen izumitelj Caesar Cardini.

 

Možda vas zanima... Ostatke piletine pretvorili smo u prefinu Cezar pizzu Recepti

 

Ono što je poznato jest da je ovaj talijanski imigrant prvi put pripremio u svom restoranu Cezar u Tijuani u Meksiku 4. srpnja 1924. godine. Spontano je pomiješao dostupne sastojke ispred gostiju i svojih prijatelja i napravio jednu od najpoznatijih salata na svijetu. 

Nepotrebno je naglašavati kako je recept, koji je po navedenim pričama nastao slučajno, zaživio i svidio se mnogima, te je već dvije godine nakon toga dobio i svoj nastavak ili drugu verziju. Caesarov brat Alex tada je u originalnu recepturu dodao i inćune ili Worcestershire umak koji ih također sastoji te je 'novu' salatu nazvao Avijatorskom salatom, prenosi What’s Cooking America.

 

 | Author: Shutterstock Shutterstock

 

Mnogo je i drugih priča i legendi u kojima se navodi kako su spomenutu salatu izumili zapravo kuhari restorana Cezar, dok drugi smatraju da je upravo originalni recept (i prvi koji je nastao) za nju onaj koji u sebi sadrži Worcestershire umak. Bilo kako bilo, jedno je sigurno, ova salata veoma je popularna i u današnje vrijeme, a čini se da će tako ostati i u bližoj budućnosti. Stoga ako ju do sada nisi napravila pravo je vrijeme za to.

Sastojci za krutone:

  • 2 žlice rastopljenog maslaca
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Kockice kruha bez kore
  • 2 žličice soli
  • 1/4 žličice mljevene kajenske paprike
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra

 

Kelj salata Možda vas zanima... Fenomenalna inačica obožavane Cezar salate Recepti

 

Sastojci za salatu:

  • 2 češnja češnjaka
  • 4 fileta inćuna (po želji)
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica svježe mljevene paprike
  • 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 1 žličica Worcestershire umaka (po želji)
  • 1/2 žličice Dijon senfa
  • 1 veliki žumanjak
  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 500 g rimske salate (vanjski listovi odbačeni, unutarnji listovi oprani i osušeni)
  • 100 g svježe naribanog parmezana ili Romano sira

 

 | Author: Shutterstock Shutterstock

 

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Pomiješaj maslac i maslinovo ulje u velikoj zdjeli. Dodaj kockice kruha i dobro ih promiješaj. Pospi solju, kajenskom paprom i crnim biberom; ponovno dobro promiješaj. Rasporedi kruh u jednom sloju na limu za pečenje. Peci dok krutoni ne poprime zlatnu boju, oko 10 minuta. Stavi na stranu.
  2. U drvenu posudu za salatu stavi nasjeckan češnjak i nasjeckane inćune, ako ih koristiš, te sol. Zatim ih pomoću vilice dodatno usitni te dodaj papar, limunov sok, Worcestershire umak, senf i žumanjak. Promiješaj i dodaj maslinovo ulje.
  3. Listove salate nasjeckaj na komade od jednog do tri centimetra. U zdjelu dodaj krutone, salatu i sir i dobro promiješaj. Ako želiš, naribaj dodatno sir na vrh salate prije posluživanja. 
  4. Po želji dodaj u nju: cherry rajčice, nasjeckanu piletinu, luk ili druge sastojke koje voliš.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Klasična salata s piletinom gotova u manje od 15 minuta Recepti Možda vas zanima... Salata od jagoda idealno pristaje uz meso s roštilja Špajza Možda vas zanima... Hladna salata s tjesteninom i ukusnim umakom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.