Recepti 18. ožujka 2015.

Darkova pinca

Darkova-pinca
Davor Višnjić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Darko je u svoju pincu začinio s kruškovcem i odradio dva dizanja.

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 301

Potrebno vam je

  • 500 g glatko brašno
  • 40 g Di-go svježi kvasac za kolače
  • 80 g maslac, slani
  • 150 g šećer, kristal
  • 1 kom vanilin šećer
  • 125 ml mlijeko kravlje (1.8% masti )
  • 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 2 kom bjelanjak kokošji
  • 1 kom limun
  • 1 kom naranča (žuto - narančasto meso)
  • 40 g marelice, sušene
  • 2 žlica rakija viljamovka
  • 1 prstohvat sol

Priprema

  1. Di-go svježi kvasac nadrobiti, dodati malo šećera i brašna, preliti ga s toplim mlijekom i pustiti da se aktivira na toplom mjestu.
  2. Odvojiti 4-5 žutanjaka i dva bjelanjka za pripremu pince. Od dva bjelanjka napravite čvrsti snijeg.
  3. U žutanjke dodati kristalni šećer, vanilin šećer te sjediniti sastojke. Zatim dodajte toplo mlijeko, rastopljeni maslac, 2 žlice kruškovca i naribanu koru jednog limuna i naranče. Ponovno dobro pomiješajte sve sastojke.
  4. Tekuću smjesu od žutanjaka prebacite u posudu sa snijegom od bjelanjaka te laganim miješanjem povežite obje smjese.
  5. U duboku posudu za dizana tijesta stavite glatko brašno, prstohvat soli, i na kockice narezane sušene marelice.
  6. U brašno dodajte dignuti svježi kvasac i smjesu mlijeka, žutanjaka i snijega od bjelanjaka.
  7. Kuhačom zamijesite glatko tijesto neprekidnim miješanjem barem 7 minuta. Tijesto ostavite na toplom da se diže barem 60 minuta.
  8. Nakon prvog dizanja tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, podijelite ga u dva dijela te lagano umijesite u dvije manje kugle.
  9. Prebacite kugle na papir za pečenje te ih prekrivene ostavite dizati dodatnih 30 minuta.
  10. Prije stavljanja u pećnicu na 200 stupnjeva škarama ih dva put zarežite na samom vrhu.
  11. Kada je pinca gotova premažite je bjelanjkom i posipajte šećerom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.