Kruh od sjemenki otkrit će ti potpuno novi okus ove namirnice, ali i najjednostavniju moguću pripremu s pristupačnim i zdravim sastojcima. Ne sadrži ulja, gluten i šećer, ukusan je i može potrajati do tjedan dana.
Imaj na umu da sve sjemenke trebaju biti "sirove" bez dodanog ulja ili soli. Chia sjemenke i mljeveni lan u kombinaciji sa psyllium ljuskicama stvaraju gel koji drži kruh na okupu. Psyllium ljuskice u prahu su ključni sastojak koji se ne može zamijeniti ili izostaviti. Ljuskice upijaju većinu vode i povezuje sve sastojke. Cjenovno su pristupačne i lako ih je pronaći u dobro opskrbljenim trgovinama i trgovinama sa zdravom hranom.
Umjesto jedne šalice sjemenki možeš koristiti mješavinu orašastih plodova poput badema, oraha ili lješnjaka. Samo provjeri jesu li svi orašasti plodovi sitno nasjeckani prije dodavanja u smjesu. Stevija nije obavezna, ali dodatak slatkoće uistinu poboljšava okus. Svakako isprobaj i javi nam dojmove!
Sastojci:
- 150 g sirovih sjemenki suncokreta
- 80 g sjemenki bundeve
- 70 g miješanih sjemenki po izboru (sezam)
- 30 g mljevenog lana
- 45 g chia sjemenki
- 45 g psyllium ljuskica
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice stevije u prahu ili 10-20 kapi tekuće stevije, po želji
- 60 g tahini paste
- 200 ml vode
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
- Kalup za kruh standardne veličine obloži papirom za pečenje, tako da krajevi vire preko stranica (kako bi gotov kruh mogla lakše izvaditi iz kalupa).
- Dodaj sve sastojke, osim tahini paste i vode, u veliku zdjelu za miješanje i promiješaj da se sjedine.
- Dodaj tahini i vodu i umiješaj u gustu smjesu.
- Stavi tijesto u obloženi kalup i rukama ga ravnomjerno rasporedi.
- Peci oko 50 minuta. Ako kucneš u štrucu i zvuči šuplje, gotov je. Ako ne, vrati ga u pećnicu na još nekoliko minuta.
- Izvadi kruh iz pećnice. Ostavi da odstoji nekoliko minuta, a zatim pomoću papira za pečenje izvadi štrucu iz kalupa.
- Ostavi da se ohladi na rešetki za hlađenje 15 minuta prije nego što ga narežeš na 12-14 kriški. Čuvaj ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana ili u zamrzivaču do 3 mjeseca.
Dobar tek!