Recepti 05. siječnja 2022.

Jednostavan, ukusan i zdrav kruh od sjemenki i orašastih plodova

foto: Instagram / @foodoris_ / @ave_dulcis_tamara
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobaj zdravi, hranjiv i hrskavi “kruh” u kojem glavnu ulogu igraju orašasti plodovi i sjemenke

Kruh od sjemenki otkrit će ti potpuno novi okus ove namirnice, ali i najjednostavniju moguću pripremu s pristupačnim i zdravim sastojcima. Ne sadrži ulja, gluten i šećer, ukusan je i može potrajati do tjedan dana. 

Imaj na umu da sve sjemenke trebaju biti "sirove" bez dodanog ulja ili soli. Chia sjemenke i mljeveni lan u kombinaciji sa psyllium ljuskicama stvaraju gel koji drži kruh na okupu. Psyllium ljuskice u prahu su ključni sastojak koji se ne može zamijeniti ili izostaviti. Ljuskice upijaju većinu vode i povezuje sve sastojke. Cjenovno su pristupačne i lako ih je pronaći u dobro opskrbljenim trgovinama i trgovinama sa zdravom hranom.

Umjesto jedne šalice sjemenki možeš koristiti mješavinu orašastih plodova poput badema, oraha ili lješnjaka. Samo provjeri jesu li svi orašasti plodovi sitno nasjeckani prije dodavanja u smjesu. Stevija nije obavezna, ali dodatak slatkoće uistinu poboljšava okus. Svakako isprobaj i javi nam dojmove!

Sastojci:

  • 150 g sirovih sjemenki suncokreta
  • 80 g  sjemenki bundeve
  • 70 g miješanih sjemenki po izboru (sezam)
  • 30 g mljevenog lana
  • 45 g chia sjemenki
  • 45 g psyllium ljuskica
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice stevije u prahu ili 10-20 kapi tekuće stevije, po želji
  • 60 g tahini paste
  • 200 ml vode

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
  2. Kalup za kruh standardne veličine obloži papirom za pečenje, tako da krajevi vire preko stranica (kako bi gotov kruh mogla lakše izvaditi iz kalupa).
  3. Dodaj sve sastojke, osim tahini paste i vode, u veliku zdjelu za miješanje i promiješaj da se sjedine. 
  4. Dodaj tahini i vodu i umiješaj u gustu smjesu.
  5. Stavi tijesto u obloženi kalup i rukama ga ravnomjerno rasporedi.
  6. Peci oko 50 minuta. Ako kucneš u štrucu i zvuči šuplje, gotov je. Ako ne, vrati ga u pećnicu na još nekoliko minuta.
  7. Izvadi kruh iz pećnice. Ostavi da odstoji nekoliko minuta, a zatim pomoću papira za pečenje izvadi štrucu iz kalupa.
  8. Ostavi da se ohladi na rešetki za hlađenje 15 minuta prije nego što ga narežeš na 12-14 kriški. Čuvaj ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana ili u zamrzivaču do 3 mjeseca.

Dobar tek!

Isprobaj i sljedeće recepte:

Možda vas zanima... Čokoladni banana kruh s bademovim brašnom Recepti Možda vas zanima... Večeraj hrskavi kruh punjen sirom i češnjakom Recepti Možda vas zanima... Uz jednostavan trik održi kruh svježim Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.