Recepti 24. veljače 2021.

Recept i vodič: Kako pravilno pripremiti sushi rižu?

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako želiš napraviti sushi, nigiri ili maki, prvo ćeš morati savladati izradu savršeno začinjene sushi riže...

Što je sushi riža?

Sushi riža je obična japanska riža kratkog zrna koja je kuhana na pari i aromatizirana octom, solju i šećerom. Sushi može sadržavati različite vrste ribe i povrća, ali uvijek sadrži specifičnu, ljepljivu sushi rižu. Zapravo, riječ sushi, znači "kiselog okusa" te se izvorno odnosi na fermentiranu rižu koja se koristi u proizvodnji sushija.

Koju je rižu najbolje koristiti za sushi rižu?

Suši riža trebala bi se raditi s bijelom rižom kratkog zrna, koja je ljepljiva, no treba naglasiti da nije svaka riža kratkog zrna pogodna za izradu sushija. Originalno, sushi se radi od japanske riže japonice koja se vrlo lako može slijepiti u male grudice. Budući da se japanska riža rijetko izvozi, možeš koristiti japanske sorte uzgajane u Kaliforniji, kao što su kokuho, nishiki ili bilo što drugo s oznakom "sushi riža". 

Kako začiniti sushi rižu?

Sushi riža začinjena je sushi octom, kombinacijom rižinog octa, šećera, soli, a ponekad i kombua (vrsta alge). Kombu možeš dodati izravno u lonac u kojem kuhaš rižu ili ga u potpunosti izostaviti. Danas se može kupiti i već gotov ocat za sushi, ali stvaranje vlastitog omogućuje kontrolu omjera sastojaka i postizanje savršenog balansa okusa. Nakon što napraviš domaći sushi ocat, morat ćeš ga pažljivo dodavati u rižu, kako se zrna riže ne bi raspala.

Kako prepoznati je li sushi riža savršeno pripremljena?

Savršena sushi riža mora biti dovoljno meka, ali ne i kašasta. Upravo njezina tekstura omogućava oblikovanje riže u kuglice i rolice. Sushi riža trebala bi biti dobro začinjena na način da okus riže ne dominira rolicom, odnosno da se i dalje osjeti okus sirove ribe unutar sushi rolice. U nastavku donosimo recept za pripremu sushi riže.  

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Sastojci:

  • 2 šalice japanske riže kratkog zrna
  • Kombu od 5 cm (nije obavezno)
  • ⅓ šalica rižinog octa
  • 3 žlice šećera
  • 1 ½ žličice morske soli

Priprema: 

  1. U velikoj zdjeli prstima operi rižu hladnom vodom dok voda ne postane bistra, često mijenjajući vodu (oko 4-8 puta). Potopi čistu rižu u svježu hladnu vodu 30 minuta, a potom ju ocijedi kroz sito.
  2. U loncu izmiješaj rižu i dvije šalice vode na umjerenoj vatri. Poklopi i pusti da zavrije, a zatim smanji vatru na najnižu i kuhaj dok se voda potpuno ne upije, oko 12 minuta. 
  3. U maloj posudi pomiješaj ocat, šećer i sol na srednje jakoj vatri. Pusti da tekućina zavrije i miješaj dok se šećer ne otopi.
  4. Navlaži unutrašnjost velike posude (najbolje je koristiti drvenu posudu) vlažnom krpom i premjesti rižu u tu posudu. Vruću mješavinu octa postepeno prelijevaj preko riže. Drvenom žlicom ili plastičnom lopaticom za rižu prelazi lijevo-desno po riži kako bi razdvojili zrna, kao da ju razgrćemo. Budi nježna i ne struži zrna koja se zalijepe za dno jer ćeš pokvariti teksturu riže. 
  5. Nakon što se riža potpuno promiješa, prekrij ju čistom, vlažnom kuhinjskom krpom dok ne bude spremna za upotrebu. Za izradu sushija koristi toplu rižu i iskoristi ju isti dan.

Meshiagare!

Izvor: www.masterclass.com

 

Možda vas zanima... Sushi - osnovni sastojci za pripremu najpoznatijeg japanskog jela Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.