Recepti 18. ožujka 2015.

Sašina pinca

Sasina-pinca
Davor Višnjić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Saša je u svoju pincu dodao sušene marelice, suhe smokve i postigao savršene arome.

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 359

Potrebno vam je

  • 600 g glatko brašno
  • 1 kom Di-go suhi kvasac za kolače
  • 150 g šećer, kristal
  • 1 kom vanilin šećer
  • 0.50 žličica sol
  • 75 ml ulje suncokretovo
  • 250 ml mlijeko kravlje (1.8% masti )
  • 1 kom limunova korica
  • 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 2 žlica maslac, slani
  • 40 g grožđice
  • 80 g smokve, sušene
  • 40 g marelice, sušene
  • rum za kolače

Priprema

  1. Grožđice stavite u manju posudu i prelijte rumom tako da budu gotovo prekrivene, ostavite ih po strani da nabubre.
  2. Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, kvasac i sol u većoj posudi za miksanje.
  3. Dodajte Di-go svježi kvasac, trebati će vam 3/4 kocke, no njega morate prethodno otopiti u mlijeku i dodati s mokrim sastojcima.
  4. Dodajte ulje, toplo mlijeko, naribanu koricu limuna, žumanjke, aromu kruškovca (za dalmatinski tip sirnice).
  5. Sve mutite nastavcima za tijesto 10 minuta na najmanjoj brzini. Pripazite da vam se svi sastojci sjedine.
  6. Prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite tijesto dizati oko sat vremena na toplom mjestu.
  7. Ocijedite grožđice od ruma (višak ruma pohranite u bocu za buduće korištenje) dodajte ih tijestu zajedno sa otopljenim maslacem, ja dodam i kandiranu koricu naranče iako ona nije tipična u pinci. Ako nemate kandiranu koricu naranče, naribajte koricu svježe neprskane naranče.
  8. Ponovo mijesite tijesto nastavcima za tijesta 10 minuta na najmanjoj brzini.
  9. Pomoću špatule tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i posipajte ga brašnom odozgo. Sada jednostavno špatulom prerežite tijesto na dva dijela i rukama uvucite nepravilne krajeve ispod pogače dok ne dobijete pravilnu kuglu.
  10. Vrlo je bitno da u ovom koraku ne mijesite tijesto i ne rukujete suviše njime, u protivnom ćete uništiti sve mjehuriće ugljičnog dioksida nastale tokom dizanja!
  11. Kugle postavite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavite par centimetara razmaka između njih, premažite ih žumanjkom, posipajte šećerom i netom prije pečenja zarežite pogaču tri puta kuhinjskim škarama.
  12. Pecite pince na 180 °C 30 - 35 minuta.
  13. Izvadite pince iz pećnice i prekrijte ih čistom i suhom kuhinjskom krpom, ostavite ih da se potpuno ohlade i tada upakirajte u plastične vrećice.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.