Recepti 10. ožujka 2015.

Vlaška sirnica

Vlaška sirnica
Hana Buljubašić
gastro postao gastro.24sata.hr
Pogača, pinca, slatki kruh ili sirnica. U rodnim mi krajevima jedna je sirnica, a da nitko ni ne zna kako je slatka uskrsna pogača postala sirnica. Po nekim tumačenjima, sirnica je zato što oblikom podsjeća na kolut sira, premda okusom nema veze sa sirom. Teško je pronaći savršen recept zato je ovo "miš-maš" s raznih portala. U većinu recepata ide korica jedne naranče, ali kako je danas postalo teško pronaći netretiranu, zamijenila sam je sokom od naranče i po okusu je jednako dobro funkcionirala. Domaće limune jednostavnije je pronaći pa si slobodno dajte oduška s ribanjem korice. Ako vam se tijesto dobro digne i kuhinja zamiriše dok se peće, znat ćete da niste pogriješili.

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 555

Potrebno vam je

  • 700 g glatko brašno
  • 300 g oštro brašno
  • 200 g maslac, slani
  • 1 kom kvasac, svježi
  • 4 kom limunova korica
  • 250 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 2 kom vanilin šećer
  • 250 g šećer, kristal
  • 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 2 kom jaje kokošje
  • 1 žličica rakija viljamovka
  • 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
  • rum za kolače

Priprema

  1. Kvasac zamutite u malo mlijeka, šećera i brašna i ostavite da se diže.
  2. U posudi pripremite brašno, a šećer, maslac i sve sastojke kao i kvasac dodajte brašnu. Mijesite rukom ili mikserom (posebnim nastavcima) dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Pazite da tijesto ne bude pretvrdo i nikako nemojte pretjerati s rakijom. Arome su bitne, ali i sama kapljica viška rakije od kruške ili ruže bitno može promijeniti okus.
  3. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena.
  4. Kad se digne tijesto, premijesite ga i oblikujte veće kugle po želji ili više manjih. Ako ćete veće dobit ćete četiri sirnice.
  5. Sirnice stavite na papir za pečenje na plehu i ostavite da se diže još neko vrijeme. Kada se digne zasijecite u križ, premažite žumanjkom i pospite krupnim šećerom.
  6. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta. Pazite na vrijeme ovisno o pećnici.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.