Špajza 21. lipnja 2016.

Najbolja krumpir salata

Krumpir salata
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od klasika tradicionalne austrijske gastronomije definitivno je i salata od krumpira. Originalan bečki recept s ponosom predstavlja naš kolumnist Gastroterminator!

Austrijanci je jedu u svim mogućim prilikama, a neizostavan je dodatak bečkom odresku o kojem sam već jednom pisao. Iako je krumpirova salata u našim krajevima zapostavljena u odnosu na druge priloge, vjerujte mi da je ovaj recept toliko dobar da ćete je u budućnosti puno češće spravljati.

U hrvatskoj gastronomiji, od deset vrhunskih kuhara, od kojih se neki nazivaju i Chefovima, doslovno niti jedan nije znao kako je spraviti. Pogađali su, nagađali, znojili se, ali suvisli recept - dobio nisam. Pa kako na koncu vjerovati jednom kuharu/Chefu koji ne zna niti krumpirom rukovati!?

Dakle, krenimo s krumpirom. Koji krumpir odabrati - prva je zapreka. Da vas pitam: na koji se način odlučite koji krumpir kupovati? Što znate o vrstama krumpira?

Za većinu ljudi je krumir jednostavno – krumpir. Razlikuju ga po boji, blatnjavosti i hajde, znaju što je mladi krumpir. Ali kada se koji upotrebljava - blage veze nemaju. 

Za krumpirovu salatu će vam trebati tvrdi krumpir, tj. onaj koji se kuhanjem ne raspada. To je prvi i najvažniji postulat.

Krumpir salata | Author: Thinkstock Thinkstock
  1. Skuhajte oko 600 g tvrdog krumpira zajedno s korom. Nakon kuhanja ogulite ga i narežite na ploške.
  2. Zagrijte 250 ml goveđe juhe i polijte preko krumpira
  3. Izmiješajte 60 g nasjeckanog luka s 3 žlice bijelog octa i 6 žlica suncokretovog ulja, solju i paprom te jednom čajnom žličicom senfa i pomiješajte s krumpirom, dok se ne povežu.
  4. Eventualno možete staviti (originalan recept!) i čajnu žličicu šećera.
  5. Neposredno prije serviranja dekorirajte s nasjeckanim peršinom ili vlascem. Vrlo ukusan začin, i još više dekorativan.

I eto, četiri porcije salate su gotove! Neki stavljaju bučino ulje. Bučino ulje nikako ne spada u originalnu bečku krumpirovu salatu! Nekadašnji Beč nije buče ni vidio. Bučama se u ono vrijeme hranio priprost narod. Meni također bučino ulje ne odgovara jer je preintenzivno i jednostavno „pregazi“ sve ostale okuse.

Inače, njemačka riječ za krumpir, kao što većina zna je – Kartoffel. Krumpirova salata se kaže Kartoffelsalat, no pravi Austrijanac nikad neće reći Kartoffel, već Erdäpfel, što možemo prevesti kao „jabuke iz zemlje“. Tek toliko, ukoliko u nekom austrijskom restoranu želite naručiti krumpirovu salatu – samo da znate da se krije iza tog imena...

Toliko za danas, voli vas vaš Gastroterminator! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.