Špajza 13. studenoga 2025.

Pogreške zbog kojih ti juha svaki put bude bezukusna

juha
Juha
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Prava domaća juha ne mora se kuhati cijeli dan, ali zahtijeva malo više pažnje od "sve u jednom potezu". A ako ti stalno ima okus kao da nešto fali, otkrij razlog

Znaš onaj osjećaj kad se kuća napuni mirisima, a ti pomisliš: "Ova će juha biti top"? A onda – razočaranje. Nije loša, ali... nekako je "bez duše". Kao da se trud nije isplatio. I baš tu većina griješi ne zato što ne zna kuhati, nego zato što preskoči dvije ključne stvari koje čine razliku između obične i legendarne juhe.

juha Možda vas zanima... Zašto je juha uvijek ukusnija drugi dan? Špajza

Voda nije baza, već problem

Možda ti se čini da je voda neutralna i da neće "pokvariti" okus, ali to je točno ono što radi – sve razvodni. Kuhanjem na vodi ne dobivaš prostor za složenost okusa jer si na startu ostao bez podloge.

Ako želiš juhu koja ima dubinu, aromu i onu “mmm” reakciju nakon prve žlice, kreni s nečim što već ima okus.

Pot of Simmering Broth on Stove | Author: Zero Studio / Vecteezy Temeljac od kostiju daje bogatiju aromu foto: Zero Studio / Vecteezy

Domaći temeljac je naravno kralj, pogotovo ako ispečeš kosti prije nego ih kuhaš. Ali ne mora sve trajati pet sati. Kupovni bujoni itekako mogu poslužiti, samo im treba boost: ubaci u njih svježi peršin, grančicu timijana, nasjeckani luk, češnjak, koricu limuna, pa čak i malo đumbira. Sve to kratko prokuhaj i pretvorio si običan bujon u bazu za restoran.

Sve odjednom u lonac? Ne!

Zvuči praktično – narežeš sve, baciš unutra, uliješ vodu i gotovo. Ali što dobiješ? Povrće koje se raspadne, meso koje postane gumeno i juhu koja ima okus kao da je skuhana iz navike.

juha Možda vas zanima... Ako primijeniš ove trikove juha će ti uvijek biti savršena Špajza

Ako želiš da sve ima i teksturu i aromu, bitan je redoslijed. Prvo: uvijek zapeći meso. Ne da bi se "zatvorilo", nego da dobiješ onu zlatnu koricu koja nosi okus. Kad ga izvadiš, na istoj masnoći poprži luk, češnjak i aromatične začine – to ti je prirodni pojačivač okusa.

Zatim dolazi korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin) jer mu treba dulje da otpusti svoje prirodne šećere. I tek onda ulijevaš temeljac. Meso se vraća u lonac i sve kuhaš na laganoj vatri, ne zato što moraš, nego da se okusi razviju.

Comfort food bowl of hot soup with bread in hands for healthy meal nutrition and warmth | Author: Ahmad Juliyanto /  Vecteezy I za kraj – kušaj, kušaj, kušaj foto: Ahmad Juliyanto / Vecteezy

Tajming je sve

Nisu svi sastojci za juhu jednaki. Gljive, grašak, krumpir i drugi "mekani" dodaci trebaju samo nekoliko minuta kuhanja. Zato ih ne bacaš na početku, nego pri kraju, doslovno u zadnjih 5–10 minuta, taman da omekšaju bez da se raspadnu.

Ako si fan juha s tijestom, žličnjacima ili grahom, vrijedi isto pravilo. Dodaj ih tek kad baza bude gotova, kako bi sačuvali oblik i dali teksturu, a ne postali kaša.

Ni najbolji recept ti ne može reći točno kad je tvoja juha gotova. Moraš je probati. Fali li soli? Malo limunova soka za kiselinu? Ili možda sitan prstohvat šećera da zaokružiš okus? Sve to čini razliku između "skuhano" i "ovo je stvarno prefino".

Ugrij se ovim domaćim juhama:

juha od pečenog krumpira Možda vas zanima... COMFORT FOOD Juha od pečenog krumpira i poriluka Recepti juha s griz noklicama Možda vas zanima... RECEPT DANA Domaća pileća juha s griz noklicama Recepti juha od leće Možda vas zanima... Odlična juha od leće - recept Marthe Stewart Recepti krem juha od bundeve Možda vas zanima... Top 5 sezonskih krem juha koje će te dobro zagrijati Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.