Špajza 25. ožujka 2021.

Sezona šparoga: Mali vodič za čuvanje i pripremu

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona šparoga službeno je započela! Saznaj kako ih pravilno čuvati i pripremiti...

Šparoge su zdrav prilog različitim mesnim i ribljim jelima, a odličan su dodatak raznim umacima, tartovima, tjesteninama i fritajama. Ljubitelji šparoga znaju da ovo ukusno i zdravo povrće nije potrebno pretjerano začinjavati, nekoliko kapi maslinovog ulja, malo soli i papra sasvim je dovoljno za uživanje u šparogama!

Šparoge za zdravlje

Šparoge su izuzetno zdrave i sadrže impresivne razine mikroelemenata poput kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka, vitamina C, vitamina B skupine i vitamina A. Da bi se očuvali njeni nutrijenti, kod kuhanja lonac mora biti poklopljen, a šparoge se kuhaju samo nekoliko minuta. Ako pretjeraš s kuhanjem, šparoge će postati gorke, mekane i izgubit će karakterističnu, intenzivno zelenu boju. Jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije, stoga su idealna namirnica ako želiš reducirati prehranu i pripaziti na kilažu. 

Kako skladištiti šparoge?

Proljeće je najbolje vrijeme za kupnju (i branje) šparoga budući da je sezona šparoga između veljače i lipnja. Veoma su osjetljive, brzo venu i gube specifičan okus, ako se čuvaju na sobnoj temperaturi.

Ako ih ne planiraš konzumirati odmah, neposredno nakon berbe ili kupnje, pohrani ih u hladnjak. Stavi ih u papirnati ubrus i pohrani u najhladniji dio hladnjaka gdje će održati svježinu do tri dana. Također, možeš ih staviti u visoku staklenku s vodom, pokriti plastičnom vrećicom i držati u hladnjaku do pet dana. 

Kako pripremiti šparoge?

Kod pripreme šparoga za kuhanje važno je odstraniti donji dio biljke koji je prečvrst i žilav. Najbolji način da saznaš koji je dio šparoge potrebno ukloniti jest da nježno saviješ šparogu sve dok ne pukne na dijelu gdje zadebljala stapka prelazi u mekani vrh. Tvrdi dio odstrani, a upotrijebi samo mekane dijelove. Šparoge se mogu pripremiti na mnoštvo različitih načina; na štednjaku, u pećnici ili čak na roštilju. Mogu se pirjati, kuhati na pari, pržiti, peći, a u nastavku pronađi kratke upute za pripremu šparoga na svaki od ovih načina.

 

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Kuhane šparoge

  • U loncu zakuhaj vodu te ju posoli.
  • U kipuću vodu dodaj šparoge.
  • Kuhaj ih dok ne omekšaju, do tri minute. 

Zeleno povrće gubi tamno zelenu nijansu tijekom dugotrajnog kuhanja. Kako bi što dulje zadržale svježinu i boju, nakon kuhanja šparoge stavi u ledenu kupku na minutu ili dvije. Kupku napravi od hladne vode i kockica leda. 

Kuhanje na pari

Najbolji način za kuhanje šparoga je kuhanje na pari, odnosno u posebnim loncima u dva dijela od kojih je gornji s rupicama. Prilikom kuhanja, po potrebi u donju posudu dolijevaj kipuće vode. Kuhanjem na pari, šparoge zadržavaju okus, aromu, boju, strukturu, ali i vitamine i minerale.  

  • U loncu zakuhaj vodu.
  • Šparoge stavi u gornji dio posude te ju poklopi.
  • Kuhaj ih dok ne ne omekšaju, između pet i osam minuta. 

Pirjanje na maslacu

  • Šparoge usitni na komade veličine tri centimetra
  • Na zagrijanu tavu dodaj maslac, a potom šparoge.
  • Pirjaj ih dok lagano ne porumene i omekšaju, tri do pet minuta.
  • Začini ih solju i paprom.

Šparoge u pećnici

  • Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva, a lim obloži papirom za pečenje
  • Šparoge stavi na papir za pečenje
  • Premaži ih maslinovim uljem, solju i paprom.
  • Peci u zagrijanoj pećnici oko 10-ak minuta, dok ne poprime zlatnu boju i ne postanu hrskave.
  • Tijekom pečenja ih okreni barem jednom, kako bi se ravnomjerno ispekle. U slast!

 

Možda vas zanima... Sezonska divota: Hrskave šparoge iz pećnice Recepti

 

Izvor: www.jessicagavin.com, www.healthline.com

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.