Špajza 06. lipnja 2019.

Tikvice, krastavci i patlidžani - zašto ih solimo prije pečenja?

foto: Thinkstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Sigurno ste se do sada već susreli s receptima koji u koracima sadrže i onaj koji govori koliko je važno soljenje tikvice, patlidžana i krastavaca prije same termičke obrade. No, znate li zašto je tome tako i je li sol zbilja potrebna?

Iako sol i nije najzdravija namirnica u vašoj kuhinji, soljenjem povrća s puno vode, iz njih se izvlači tekućina i gorčina. Upravo zbog soli, patlidžani imaju bolji i suptilniji okus, a kod pečenja u pećnici ne ispuštaju previše vode, pa na njima ostaje dovoljno masnoće od, primjerice maslinovog ulja, i začina koji ih čine još ukusnijima.

 

Ratatouille Možda vas zanima... Patlidžani i tikvice u sasvim novim izdanjima! Špajza

 

tikvice s mozzarellom | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Iz krastavaca sol također izvlači gorčinu, a pripremate li ih u kombinaciji s grčkim jogurtom ili vrhnjem, soljenje nikako nemojte preskočiti jer će upravo zbog manjka vode iz plodova vaša salata biti kremastija i ukusnija.

 

Možda vas zanima... Krastavac salata: Mi imamo genijalan recept, a kako je vi jedete? Recepti

 

Kod pohanja ili pripreme popečaka, soljenje prije same pripreme također je poprilično važno upravo zbog toga što će povrće upiti daleko manje masnoće, zadržati hrskavu koricu od pohanja i biti finiji dodatak baš svakom ručku.

 

popečci Možda vas zanima... Harmonija okusa: Popečci s tikvicama i graškom Recepti


 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.