Špajza 9703 prikaza 09. ožujka 2019.

Zbogom legendo: Umro je veliki Andrej Barbieri

Andrej Barbieri
Danijel Berković/PIXSELL
U subotu 9. ožujka hrvatska je gastronomija ostala siromašnija za jednog od svojih najvećih chefova

Andrej Barbieri, dobri stari Barbi, bio je puno više od klasičnog chefa. Ovaj erudit, svjetski putnik, intelektualac i stvarno, u punom smislu riječi, ljudina, unosio je veselje gdje god da se pojavio, a o specijalitetima koje je stvarao, uvijek se govorilo u superlativima.


Do svoje najpoznatije faze, kad je radio u opatijskoj Bevandi, Andrej je prošao sito i rešeto raznih poslova po cijeloj Europi, da bi se ipak pred desetak godina donekle smirio u Rijeci i njenoj okolici. Tako je u Voloskom bio prvo u Skalinadi, pa Tramerki, a onda je uz Bevandu vodio i riječki lokal Conca d'Oro. 

 | Author: Goran Kovacic/PIXSELL Goran Kovacic/PIXSELL

Andreja se često moglo vidjeti na televiziji, pogotovo kao zaštitni znak Masterchefa, pisao je, mentorirao, bio pravi uzor. Imao sam ga čast ugostiti u svojoj emisiji Klasa Hedonist na Radiju 101 gdje sam se po tko zna koji put uvjerio kako je taj čovjek imao cijeli svijet enologije i gastronomije u malom prstu.


U Zagrebu je jedno vrijeme radio u Barbieri'su, a onda je otišao u Dohu gdje u Quavanni postaje chef konzultant prvog hrvatskog restorana u Kataru. 


Srce velikog Andreja Barbierija prestalo je kucati uslijed dugogodišnjih zdravstvenih tegoba. Puno prerano zbog svega onoga što nam je ovaj divan čovjek još trebao i morao dati.  

O datumu i mjestu sprovoda ćemo izvijestiti kad saznamo detalje. Počivao u miru.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.