Recepti 13. listopada 2014.

Laksa s kozicama

Laksa s kozicama
gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisna zdjelica lakse objedinjuje svu čaroliju Azije

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 2

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 997

Pasta za laksu

  • 1 žlica korijander
  • 1 žlica kurkuma
  • 3 kom čili papričica,sušena
  • 1 kom đumbir, korijen
  • 2 kom limunska trava, stabljika
  • 4 kom ljutika
  • 4 režanj češnjak
  • 1 žlica osušeni račići

Juha

  • ulje suncokretovo
  • ljuske kozica
  • 1 grančica bosiljak, vezica
  • 750 ml pileći temeljac
  • 400 ml kokosovo mlijeko
  • 1 kom limeta
  • 1 mala žlica ulje sezamovo
  • 1 grančica menta

Dodaci

  • 200 g rižini rezanci
  • 4 kom mladi luk
  • 2 šalica klice munga
  • 200 g kozica velika

Priprema

  1. Dodajući jedan po jedan sastojak, u mužar napravite ujednačenu pastu za laksu. Pazite da sve sastojke dobro usitnite. Možete ih izmiksati i u multipraktiku, ali neće biti zabavno kao s mužarom.
  2. Očistite kozice. Dobro zagrijte tavu i dodajte ulje. Popržite ljuske kozica tako da aromatiziraju ulje. To će vam dobro doći ukoliko nemate sušenih račića ili paste od račića. Pazite da ne izgore. Uklonite ih s ulja, a zatim kratko popržite repove posoljenih kozica. Stavite ih na stranu.
  3. Na aromatizirano ulje dodajte pastu za laksu i pržite ju oko pet minuta, dok se ne oslobode mirisi začina. Tada dodajte grančicu bosiljka i stabljiku limunske trave, prethodno istučenu i svezanu u čvor. Pržite još minutu ili dvije. Dodajte temeljac i pustite da uzavre.
  4. Ulijte kokosovo mlijeko. Smanjite vatru i neka se lagano krčka oko 20 min. Kuhačom dobro ostružite dno kako biste u juhu unijeli što više okusa. Na kraju izbalansirajte okus solju i sokom limete te ubacite repove kozica. Kada juhu maknete sa štednjaka dodajte žličicu sezamovog ulja i sitno nasjeckanu mentu.
  5. Dok se juha kuha, uzavrite lonac slane vode i na dvije minute ubacite rižine vermicelle. Odmah ih ohladite hladnom vodom i ocijedite.
  6. U zdjelice složite vermicelle, mladi luk i klice graha te sve zalijte vrućom juhom. Servirajte odmah.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.