gastro postao
Mirisna zdjelica lakse objedinjuje svu čaroliju Azije
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 997
Pasta za laksu
- 1 žlica korijander
- 1 žlica kurkuma
- 3 kom čili papričica,sušena
- 1 kom đumbir, korijen
- 2 kom limunska trava, stabljika
- 4 kom ljutika
- 4 režanj češnjak
- 1 žlica osušeni račići
Juha
- ulje suncokretovo
- ljuske kozica
- 1 grančica bosiljak, vezica
- 750 ml pileći temeljac
- 400 ml kokosovo mlijeko
- 1 kom limeta
- 1 mala žlica ulje sezamovo
- 1 grančica menta
Dodaci
- 200 g rižini rezanci
- 4 kom mladi luk
- 2 šalica klice munga
- 200 g kozica velika
Priprema
- Dodajući jedan po jedan sastojak, u mužar napravite ujednačenu pastu za laksu. Pazite da sve sastojke dobro usitnite. Možete ih izmiksati i u multipraktiku, ali neće biti zabavno kao s mužarom.
- Očistite kozice. Dobro zagrijte tavu i dodajte ulje. Popržite ljuske kozica tako da aromatiziraju ulje. To će vam dobro doći ukoliko nemate sušenih račića ili paste od račića. Pazite da ne izgore. Uklonite ih s ulja, a zatim kratko popržite repove posoljenih kozica. Stavite ih na stranu.
- Na aromatizirano ulje dodajte pastu za laksu i pržite ju oko pet minuta, dok se ne oslobode mirisi začina. Tada dodajte grančicu bosiljka i stabljiku limunske trave, prethodno istučenu i svezanu u čvor. Pržite još minutu ili dvije. Dodajte temeljac i pustite da uzavre.
- Ulijte kokosovo mlijeko. Smanjite vatru i neka se lagano krčka oko 20 min. Kuhačom dobro ostružite dno kako biste u juhu unijeli što više okusa. Na kraju izbalansirajte okus solju i sokom limete te ubacite repove kozica. Kada juhu maknete sa štednjaka dodajte žličicu sezamovog ulja i sitno nasjeckanu mentu.
- Dok se juha kuha, uzavrite lonac slane vode i na dvije minute ubacite rižine vermicelle. Odmah ih ohladite hladnom vodom i ocijedite.
- U zdjelice složite vermicelle, mladi luk i klice graha te sve zalijte vrućom juhom. Servirajte odmah.