Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 196
Potrebno vam je
- maslinovo ulje
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 0.50 male žlice crvene paprike
- 500 g rajčice, crvene
- 1 mala žlica origana
- 1 mala žlica šećera
- sol
- papar
- 2 patlidžana
- 3 tikvice
- 400 g ricotte
- 1 jaje
- 200 g gouda sira
- mozzarella
- 500 g tijesta za lazanje
- list bosiljka
Priprema
- Za umak zagrijte žlicu ulja u tavi, dodajte nasjeckani luk, popržite ga oko tri minute dok ne omekša pa dodajte dva češnja češnjaka i mljevenu papriku te pirjajte još minutu. Ubacite narezane rajčice, origano, šećer, žličicu soli i 1/2 žličice papra. Kuhajte otkriveno 20 min.
- Zagrijte pećnicu, složite paprike u posudu za pečenje pa ih pecite dok se koža ne zapeče. Prebacite ih u zdjelu i pokrijte, neka stoje 10 min, a zatim ogulite kožu i narežite paprike na trake.
- Položite patlidžane narezane na kriške u jednom sloju na lim, premažite ih uljem i začinite. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju te okrenite samo jednom. Složite ih na tanjur, a zatim ponovite postupak s tikvicama.
- Umutite ricottu, jaje, češanj češnjaka, 1/2 šalice tvrdog sira i 1/2 žličice crnog papra u posebnoj zdjeli. Zagrijte pećnicu na 180°C.
5. Žlicom nanesite tanak sloj umaka na dno posude za pečenje pa stavite prvi sloj tijesta za lazanje preko umaka i razmažite ricottu preko tjestenine. Zatim rasporedite kriške patlidžana preko ricotte, dodajte malo umaka, pospite tvrdim sirom i mozzarellom.
6. Stavite drugi sloj tijesta za lazanje preko patlidžana. Ponovite postupak tako da patlidžane zamijenite tikvicama. Zatim ponovite postupak još jednom, ovaj put s crvenom paprikom.
7. Pokrijte zadnji sloj s tijestom za lazanje, dodajte ricottu i preostalo povrće, prelijte umak preko i oko povrća. Pospite završnim slojem tvrdog sira i mozzarelle. Pecite u pećnici 45-55 min.
Dobar tek!