Drugačiji i nešto laganiji bolognese umak možete pripremiti od omiljenih lignji. Donosimo recept koji spaja najljepše morske blagodati u fantastičan ručak kojem ćete se poželjeti vratiti. Tajna se krije u sipinom crnilu, a ukoliko ga nemate pri ruci, poslužit će i pasirana rajčica - baš kao i u klasičnom bolognese umaku.
Ono po čemu se ovaj umak razlikuje od vječnog talijanskog klasika jest činjenica da ga možete poslužiti uz bilo koji prilog po samo svom guštu. Odlično će se složiti u već isprobanoj kombinaciji s tjesteninom, rižom, palentom, pa i krumpirom.
Vrsna kuharica Ana Grgić u svojoj kuharici "Mirisno ljeto na tanjuru" bolognese od lignji kombinira s ukusnom kremom od krumpira koja se priprema nevjerojatno lako, a za pripremu će vam trebati tek krumpir, vrhnje za kuhanje i osnovni začini poput soli i papra.
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 102
Potrebno vam je:
- 300 g lignja
- 1 crveni luk
- češnjak
- svježi timijan
- 2 dl bijelog vina
- crnilo sipe
- 1 mrkva
- cherry rajčice
- riblji temeljac
Priprema:
- Lignje, po mogućnosti svježe jadranske, izrežite na kockice. Luk očistite i narežite što sitnije. Mrkvu očistite i narežite na male kocke.
- Prepržite na maslinovu ulju nasjeckani luk, mrkvu i lignje te podlijevajte bijelim vinom.
- Dodajte žličicu sipina crnila, promiješajte, ostavite da polako poklopljeno kuha sve dok lignje ne omekšaju.
- Postupno podlijevajte temeljcem, no ne previše jer umak mora ostati gust.
Krema od krumpira:
Kremu od krumpira pripremite tako da 250 grama krumpira očistite, narežete na kocke i kuhate u slanoj vodi. Kada je kuhan, ocijedite, ubacite ga u blender, dodajte 100 g vrhnja za kuhanje, malo maslinova ulja, soli i papra po želji te izradite u finu kremu.
Svježu jadransku lignju izrežite na kockice i spremite na nešto drugačiji način
Izvor: "Mirisno ljeto na tanjuru", Ane Grgić