Sjećaš li se djetinjstva i onih posebnih dana kada se iz kuhinje širio miris domaćih palačinki? I danas možeš pripremiti jedan takav gastronomski užitak jer ti donosimo recept za najbolju smjesu za palačinke.
Slatke ili slane, s džemom, čokoladom ili orasima, punjene sirom, zapečene u pećnici, za doručak, ručak i večeru... palačinke su uvijek dobre, a jednostavna smjesa odlična je podloga za bilo kakvu vrstu nadjeva.
Teško se uopće dosjetiti kakvo to punjenje ne bi pasalo uz palačinke. A nekad su dobre čak i same ili tek malo pošećerene.
Mnogi iskusni kuhari palačinke rade odoka, ali ako si početnik u pripremi, savjetujemo da za pripremu smjese za palačinke slijediš recept i točne omjere.
U osnovnom receptu za palačinke nema ničeg ekstravagantog i kompliciranog - samo pet uobičajenih sastojaka u omjeru koji garantira uspjeh. Sve što trebaš je pripremiti sastojke, zasukati rukave i baciti se na pripremu omiljene poslastice.
@iamyourfood | Crêpes | 🥞😍 - das Weltbeste Rezept für Crêpes ❤️ Rezept zum Speichern! Zutaten: • 250g Mehl • 60g Zucker • Prise Salz 🧂 • 2 Pck. Vanillezucker • 3 Eier 🥚 • 80g zerlassene Butter 🧈 • 500 ml Milch 🥛 • 1 TL Öl zum einfetten der Pfanne Beilage: Nutella, Früchte oder Marmelade 🍓 Die Crêpes in einer beschichteten Pfanne auf Stufe 5 von 9 zubereiten 🥞 Der erste (vielleicht auch der zweite) Crêpe gelingt meistens nicht, nicht wundern 😅 Viel Spaß beim nachmachen 😊 #fyp #foryou #fypシ #foryoupage #viral #fy ♬ Sunny Day - Ted Fresco
Osnovni recept za palačinke
Sastojci - za smjesu za palačinke:
- 300 ml mlijeka
- 2 veća jaja
- 30 ml ulja ili otopljenog maslaca
- 2 žličice šećera
- prstohvat soli
- 130 g glatkog brašna
- 1 žlica ruma, ribana korica limuna, po želji
Sastojci - za pečenje:
- 15 - 30 g omekšalog maslaca ili suncokretovog ulja
Postupak:
- Stavi mlijeko i jaja u zdjelu i miješaj dok se sastojci ne sjedine.
- Dodaj ulje ili maslac, a zatim brašno, sol i šećer. Miješaj (Ili miksaj) dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Pokrij tijesto i ostavi da odstoji najmanje 20 minuta. Tijesto se može držati u hladnjaku i preko noći.
- Zagrij tavu na srednjoj vatri.
- Na zagrijanu tavu stavi sloj maslaca.
- Uvijek prvo izmiješajte tijesto, prije nego što izliješ smjesu za palačinku na tavu.
- U vruću tavu ulij 1/4 šalice tijesta te smjesu tanko rasporedi tako da prekrije dno tave. Pazi da tijesto bude što je moguće ravnomjernije raspoređeno.
- Peci palačinke dok rubovi ne počnu rumeniti i postanu pomalo hrskavi (oko 30 sekundi). Preokreni palačinku i peci ju još 10-15 sekundi s druge strane.
- Pečene palačinke slaži na tanjur, a zatim ih posluži uz omiljeni džem ili čokoladni namaz!
Isprobaj i sljedeće recepte: