gastro postao
Pirjajte zeleno povrće i uz zapečeni krumpir poslužite piletinu
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 436
Zapečeni krumpir
- 800 g krumpir, mladi
- 3 kom luk ,crveni
- 2 žlica ulje maslinovo
- 0.50 vezica kadulja
- 2 dl pileći temeljac
- 100 ml vrhnje kiselo (10% masti )
- 30 g parmezan
Piletina
- 480 g pile (bijelo meso bez kosti)
- 2 grančica ružmarin
- 2 kriška slanina suha (prerašt. mršava)
Zelenje
- 200 g poriluk (cijeli)
- 200 g mladi špinat
- 200 g grašak zeleni (smrznuti)
Priprema
- U multipraktiku krumpire narežite na tanke ploške, prebacite ih u srednje velik lonac, prelijte kipućom vodom i poklopite
- Oljuštite luk, nasjeckajte ga u multipraktiku, prebacite ga u lim za pečenje s 2 žlice ulja, dodajte temeljac, sol i papar
- Natrgajte listove kadulje, redovito miješajte, dodajte mrvicu vode ako se luk počne lijepiti za dno
- Na velikom komadu papira za pečenje piletinu pomiješajte sa solju, paprom i listićima ružmarina, preklopite papir pa valjkom za tijesto istucite i spljoštite piletinu na debljinu od 1,5 cm
- Stavite je u tavu s 1 žlicom ulja, okrenite nakon 3 ili 4 minute i pecite dok ne poprimi lijepu boju
- Krumpire pošteno ocijedite, prebacite u lim s lukom, promiješajte i raširite po limu
- Prelijte ih vrhnjem i pospite naribanim parmezanom pa lim stavite pod roštilj, na gornju rešetku u pećnici. Poriluk prerežite po duljini, isperite pod mlazom vode i tanko narežite
- Stavite ga u prazan lonac, ulijte 1 žlicu ulja, lonac stavite na jak plamen i često miješajte
- Tanko narežite slaninu, dodajte je piletini u tavi, redovito miješajte
- Poriluku primiješajte špinat i grašak, kad špinat povene, a grašak omekša prebacite ih na dasku ili pladanj, a na zelenje složite piletinu i slaninu
- Poslužite uz zapečeni krumpir
Izvor Jamie Oliver -"Sve za 15 minuta"