Keksi su super za sve odrasle i djecu koji su alergični na mlijeko, mliječne proizvode i jaja jer ih jednostavno nema, a okus im je opet bogat. Maslinovo ulje, limun, naranča, badem ili orah, med ili smeđi šećer, kombinacija integralnog i običnog brašna sigurno će zadovoljiti vaše potrebe.
No osim ovih sastojaka možete dodati i sitno kosane grožđice ili tamnu čokoladu na komadiće. Ja ih preporučujem i bez toga. Pripremite ih i uživajte u njihovom okusu, a klinci će ih sigurni rado umakati u kakao, čaj ili bijelu kavu pa i domaći džem. Najvažnija je činjenica da su zdravi.
Sastojci:
- sok od dvije naranče
- 80 ml maslinovog ulja
- 2 žlice naribane limunove korice
- 2 žlice naribane narančine korice
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
- 2-3 žlice rakije
- 130 g integralnog brašna
- 130 g bijelog brašna
- 120 g smeđeg Muscovado šećera
- 80 g grubo mljevenih badema ili oraha
- 1 žličica praška za pecivo
Ukoliko želite dodajte smjesi sitno kosane grožđice ili tamnu čokoladu rezanu na komadiće.
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte sok od naranača, maslinovo ulje, koricu limuna i naranče, vanilin šećer, cimet, rakiju i smeđi šećer.
2. Dodajte prašak za pecivo mješavini brašna pa brašno polako dodajte tekućoj smjesi. Tome dodajte mljevene bademe ili orahe. Sve dobro izmiješajte, prekrijte zdjelu folijom i stavite u frižider da odstoji sat i pol vremena.
3. Kad se tijesto stisnulo i ohladilo razvaljajte ga na pola centimetra debljine te modulom za kekse ili tek običnom čašom režite oblike. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, na lim kojeg ste prekrili papirom za pečenje slažite kekse i pecite 15-ak minuta, odnosno dok ne postanu zlatno žuti.