Za izradu ovog tijesta koristila sam samo oštrog brašno koje je nešto drugačije teksture kada se ispeče. Za razliku od glatkog brašna, kada se pita radi s oštrim, ovo tijesto je nešto hrskavije, ali se doslovno topi u ustima. Idealno bi bilo ako imate svoje orahe ili još bolje ako imate domaći svježi sir.
Priprema traje svega 20 minuta, a ono što ćete dobiti je savršena pita koja će se naći i više puta na vašem stolu, obećajem! Ovu pitu možete poslužiti i na blagdanski stol jer vjerujem da će oduševiti apsolutno sve prisutne koji ju probaju. U nastavku pročitajte recept.
Još puno recepata za slatke klasike čeka na blogu Mama drama!
Belina pita
Sastojci - za tijesto:
- 20 dag maslaca
- 10 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka
- 45 dag oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 žlice kiselog vrhnja
Sastojci - za nadjev od oraha
- 15 dag mljevenih oraha
- 10 dag šećera
Sastojci - za nadjev od svježeg sira
- 50 dag svježeg sira
- 20 dag šećera
- 2 bjelanjka
- 2 žlice pšeničnog griza
Postupak:
- Prvo pripremi nadjeve. U posudi pomiješaj orahe i šećer. U drugoj posudi pomiješaj sir, šećer, griz i snijeg od dva bjelanjka.
- Za tijesto u posudi izmiksaj žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i maslacem.
- Dodaj kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
- Izradi tijesto pomoću spiralnih nastavaka, a kada se poveže stavi ga na radnu plohu i lagano umijesi dok ne dobiješ kuglu tijesta.
- Tijesto prereži na dva dijela. Prvi komad tijesta razvaljaj na veličinu tepsije, a potom rasporedi ravnomjerno nadjev od oraha, zatim na njega i nadjev od sira.
- Razvaljaj drugu polovicu tijesta i prekrij nadjev. Gornju koru na par mjesta izbodi vilicom.
- Stavi peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva 40-ak minuta.
- Kada se pita ohladi pospi ju šećerom u prahu.