Često smo se kao djeca penjali po stablima berući još zelene plodove. Danas to rade i moja djeca. Okružena sam stablima amula i ove godine su stvarno rodili. Naši imaju krupni i sočni plod. Može ih se koristiti za marmelade, sokove, rakije.
Plod dugo može trajati u frižideru i svakodnevno ih nudim djeci. Mislim da su nepravedno zanemareni jer uz more ih stvarno svugdje možete ubrati, a sebi i djeci ćete priuštiti voće koje nije ničim tetirano, a bogato vitaminima.
Kolač od amula, maka i kokosovog ulja
Sastojci:
- 115 g maslaca
- 125 ml kokosovog ulja
- 200 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 3 žlice maka
- 1 žlica arome vanilije
- 250 ml kiselog vrhnja
- 200 g glatkog brašna
- 190 g integralnog brašna
- 2 žlice praška za pecivo
- prstohvat soli
- pola žličice cimeta
- 15-20 amula
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva. Okrugli lim premazati maslacem.
- Pjenasto izmiksati omekšali maslac sa šećerom, makom i kokosovim uljem. Dodati jedno po jedno jaje, vaniliju i vrhnje pa izmiksati.
- Posebno pomiješati obje vrste brašna, dodati prašak za pecivo, sol i cimet. Umiješati malo po malo brašno u smjesu s maslacem. Zatim izliti u lim i prekriti amulima.
- Peći oko 40 minuta ili probati čačkalicom, ako nije pečeno pustiti još malo.
- Kolač se treba skroz ohladiti da bi se lakše mogao rezati. Vrlo je sočan i izdašan.
Umjesto amula možete koristiti bilo koje drugo voće.
Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebookstranici.