Znam da je u Americi pita od bundeve jako popularni desert pa sam pomislila, zašto ne spremiti nešto slatko, što miriše na jesen. Cimet mi je jedan od omiljenih začina pa sam ga obilato koristila u ovom receptu, a muškatni oraščić daje posebnu aromu koja se divno osjeti kad zagrizete kolačić.
Kremu od sira pak možete ili ne morate koristiti, no meni su cupcakesi bolji s njom jer je blaga i samim time krasan kontrast dosta intenzivnom okusu kolača. Mali savjet ovdje: koristite punomasni krem sir, a ne nemasnu verziju kao ja, jer vam se krema neće dobro stisnuti. Također, ako ovaj desert radite s muškatnom bundevom, možete izbaciti mrkvu, ja sam je dodala zbog boje i krasne slatkoće koju daje tijestu. Mislim da je ovo tek početak mog eksperimentiranja s bundevom ove jeseni - imam već nekoliko novih slatkih i slanih ideja koje ćete uskoro moći pronaći na mom blogu.
Za 12-15 cupcakesa
Vrijeme pripreme: 1 sat i 15 min + hlađenje
Sastojci:
800 g buče
3 srednje velike mrkve
2 jaja
75 g maslaca
1 žlica cimeta
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
prstohvat đumbira u prahu
100 g šećera
2 vrećice vanili šećera
150 g brašna
1 žlica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
75 g mljevenih badema
Krema od sira:
300 g krem sira
100 g omekšalog maslaca
200 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Buču ogulite, očistite od sjemenki i narežite na kockice.
- Mrkvu očistite i narežite na trećine. Kuhajte u kipućoj vodi oko 30 min, tj. dok mrkva i bundeva malo ne omekšaju. Zatim ih ocijedite i usitnite u blenderu.
- U još toplu buču umiješajte maslac koji će se otopiti miješanjem.
- Zatim dodajte jaja, cijelo vrijeme miješajući kako ne bi koagulirala. U drugoj zdjeli pomiješajte sve ostale sastojke, a zatim ih dodajte buči. Smjesa koju ćete dobiti će biti dosta rijetka.
- Pećnicu zagrijte na 180°C, a u kalup za muffine stavite papirnate košarice. Svaki kalup punite do 3/4 visine, a zatim kolačiće pecite oko 30 minuta, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
- Potpuno ih ohladite prije ukrašavanja. Za kremu od sira miksajte maslac na najvećoj brzini dok ne postane mek, zatim dodajte šećer u prahu te miksajte dok ne dobijete blijedu, pjenastu kremu. I dalje miksajući, dodajte vaniliju i krem sir.
- Prije upotrebe kremu dobro ohladite, a zatim svaki kolačić ukrasite po želji. Dobar tek!