Ovoga puta riječ je o specijalitetima s plavom ribom, odnosno srdelama. Donosimo jednostavna i praktična jela za prste polizati, koja se još k tomu mogu i duže vrijeme držati u hladnjaku i jesti kao hladna predjela. U ovim receptima umjesto srdela možete koristiti i inćune.
Srdele u savuru
Sastojci:
500 g inćuna ili srdela
250 grama ljubičastog luka
1/8 litre kvasine
1½ dcl vode
¼ litre maslinovog ulja
2-3 list lovora
Grančica ružmarina
1 žličica šećera
Sitno isjeckan peršinov list
Brašno oštro
Biljno ulje
Sol, papar u zrnu
Priprema:
- Očisite srdele (uklonite glavu i ljuskice).
- Posolite, uvaljajte u brašno i ispržite na ulju.
- Poslužite na kuhinjski papir kako bi upio višak masnoće.
- U drugoj tavi na maslinovom ulju zažutite luk nasjeckan na polumjesece. Posolite, dodajte papar, lovor i ružmarin.
- Dodajte grožđice, a ako ih ne volite, može i bez njih te prokuhani savur. Savur napravite od maslinovog ulja, kvasine, vode, malo peršina, korica od limuna, malo šećera, grančice ružmarina, lovora i papra u zrnu.
- Položite pečene srdele u zdjelu i prelijte ohlađenim savurom.
- Ovako pripremljene srdele možete držati i do tjedan - dva u hladnjaku.
Svici srdela punjeni pinjolima i začinskim biljem
Sastojci:
12 većih očišćenih srdela od kosti i glave
1 srednji luk očišćen i nasjeckan
4 duguljaste rajčice ili 1 konzerva pelata
4 žlice maslinovog ulja
1 mali crveni stučeni čili
Sol, svježi papar
Očišćen i sitno nasjeckan korijen komorača
Šaka svježeg bosiljka
Šaka svježeg peršina
3 šake krušnih mrvica
Puna šaka pinjola
Maslinovo ulje
Priprema:
- Luk kratko popirjajte na maslinovom ulju pa dodajte češnjak, koromač, pelate, začinsko bilje, pinjole i mrvice.
- Napunite srdele dobivenim nadjevom i zarolajte ih u svitak.
- Svitke stavite na dno porculanske posude, koju ste prethodno nauljili. Po vrhu dodajte pinjole.
- Peći 10 min na 200 °C.