Palamida, skuša, tuna, lokarda, papalina.... i kraljica srdela. Sve su to plavuše koji u Jadranu ima u izobilju. Plava riba je nekad bila glavna hraniteljica priobalnog stanovništva, a danas je možemo reći nepravedno zapostavljena.
Jeftina i zdrava, plava riba bi se češće trebala naći na našem meniju. Plavu ribu, pogotovo sitnu možete pripremiti na stotine načina; ispecite ju na gradelama, marinirajte, napravite brudet, filetirajte, pripremite s povrćem, napravite paštetu ili ju poslužite kao carpaccio…. Mogućnosti kombinacija, baš kao i okusa i vrsta plave ribe su zaista velike. Možda tome pripomogne izlazak ribarske kuharice "Plavuše bez kostiju" autora Darka Baretića.
Kuharicu zanimljivoga naziva i još zanimljivijeg sadržaja izdalo je u povodu 60. godišnjice osnivanja ribolovno društvo Arbun iz Crikvenice. Namjera je kuharice zabilježiti sjećanja na grad i način života koji je nepovratno nestao te istovremeno kroz recepte i fotografije tradicionalnih “kirskih” jela od plave ribe i njihovih moderniziranih inačica dati edukacijku i dokumentarnu poveznicu između ribarstva i turizma, gospodarskih grana koja su uvelike odredile razvoj grada u posljednjem stoljeću.
Dok ne nabavite kuharicu Darka Baretića uživajte u našim receptima s plavom ribom.
Tuna sa salatom od začinskog bilja