Recepti Desert 18. studenoga 2025.

Recept za Boem kocke, omiljeni kolač iz djetinjstva

Desert
35 MIN
80 MIN
16
SREDNJE
Boem kocke
Boem kocke
foto: Nešto slatko by Katarina
Boem kocke najčešće radi moja mama, jer kao što vidite, ne samo da izgledaju savršeno, već su i okusom takve

Boem kocke omiljeni su kolač našeg djetinjstva, koji obožavamo i danas! Ovo je mamin recept, a svi znamo da mame najbolje kuhaju i peku. Stoga prepiši ga i nakon što ga probaš javi kako ti se sviđa.

Slatke majstorije naše nove kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.

 | Author: Nešto slatko by Katarina Boem kocke foto: Nešto slatko by Katarina

Ne gasi ekran dok kuham

Boem kocke
35 MIN
pripreme
80 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
KORE
Sastojci
  • Šećer u prahu 200 g
  • Glatko brašno 600 g
  • Kakao prah 4 žlica
  • Jaje 4 kom
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Kiselo vrhnje 180 g
  • Svinjska mast 50 g
  • Limunova korica 1 kom
Postupak
  1. Sve navedene sastojke sjedini i umijesi tijesto.


  2. Tijesto podijeli na 5 jednakih dijelova.


  3. Svaki dio tanko razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi, veličine velikog pleha (cc. 30x40 cm), te dobivenu koru pomoću valjka (kore se lako prebacuju, ne pucaju i jako su podatne) prebaci na obrnuti pleh.


  4. Koru peci u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 minuta. Pečenu koru odmah pažljivo makni s pleha, pa ponovi postupak s preostala 4 tijesta za koru.


  5. Ohlađene kore nafilaj kremom.


KREMA
Sastojci
  • Mlijeko 1 l
  • Žumanjak 3 kom
  • Vanilin šećer 3 kom
  • Oštro brašno 6 žlica
  • Šećer 200 g
  • Maslac 250 g
  • Bjelanjak 3 kom
  • Šećer u prahu 180 g
Postupak
  1. 700 ml mlijeka stavi na vatru sa šećerom i vanilin šećerom i kuhaj do vrenja.


  2. U preostalih 300 ml mlijeka stavi žumanjke i brašno i dobro promiješaj.


  3. U uzavrelo mlijeko dodaj mješavinu žumanjaka i brašna i skuhaj kremu. Kremu ohladi na sobnu temperaturu.


  4. Bjelanjke i šećer promiješaj, pa ih stavi kuhati na paru.


  5. Energično ih miješaj 15-20 minuta, odnosno dok ne dobiješ tvrdi šaum. Dobiveni šaum odmah umiješaj u kremu, sjedini pa kreni sa slaganjem kolača. 


  6. U ohlađenu kremu dodaj prethodno razrađeni maslac, sjedini ga, pa odmah dodaj i šaum.


  7. Kore filaj tako da najprije staviš koru, red kreme, kora, red kreme i tako dok ne potrošiš sastojke. Vodi računa o tome da zadnja (na vrhu) bude kora.


  8. Gotov kolač pritisni (ne jako) drugim plehom i ostavi na hladnom do drugog dana. Drugi dan preko kolača stavi čokoladnu glazuru.


ČOKOLADNA GLAZURA
Sastojci
  • Čokolada za kuhanje 150 g
  • Suncokretovo ulje 7 žlica
Postupak
  1. Čokoladu i ulje stavi u posudu na laganu vatru i otopi ju uz stalno miješanje.


  2. Dobivenom glazurom prelij kolač. Ohladi ga i reži na željeni oblik.


Isprobaj i ove divne slastice iz mamine i bakine bilježnice:

Pita od jabuka Možda vas zanima... PITA OD JABUKA Poslastica koja nestaje u trenu Recepti Možda vas zanima... Londoneri su čudo! Nose dašak starine, a prolaze lako pod moderne kolače Recepti makovnjača Možda vas zanima... ZA BLAGDANE Makovnjača po bakinom receptu Recepti buhtle Možda vas zanima... TOP RECEPT Ove mekane i sočne buhtle nestaju u trenu Recepti mramorni kuglof Možda vas zanima... Mramorni kuglof je omiljen slatki klasik Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.