Boem kocke najčešće radi moja mama, jer kao što vidite, ne samo da izgledaju savršeno, već su i okusom takve
Boem kocke omiljeni su kolač našeg djetinjstva, koji obožavamo i danas! Ovo je mamin recept, a svi znamo da mame najbolje kuhaju i peku. Stoga prepiši ga i nakon što ga probaš javi kako ti se sviđa.
Svaki dio tanko razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi, veličine velikog pleha (cc. 30x40 cm), te dobivenu koru pomoću valjka (kore se lako prebacuju, ne pucaju i jako su podatne) prebaci na obrnuti pleh.
Koru peci u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 minuta. Pečenu koru odmah pažljivo makni s pleha, pa ponovi postupak s preostala 4 tijesta za koru.
Ohlađene kore nafilaj kremom.
KREMA
Sastojci
Mlijeko
1
l
Žumanjak
3
kom
Vanilin šećer
3
kom
Oštro brašno
6
žlica
Šećer
200
g
Maslac
250
g
Bjelanjak
3
kom
Šećer u prahu
180
g
Postupak
700 ml mlijeka stavi na vatru sa šećerom i vanilin šećerom i kuhaj do vrenja.
U preostalih 300 ml mlijeka stavi žumanjke i brašno i dobro promiješaj.
U uzavrelo mlijeko dodaj mješavinu žumanjaka i brašna i skuhaj kremu. Kremu ohladi na sobnu temperaturu.
Bjelanjke i šećer promiješaj, pa ih stavi kuhati na paru.
Energično ih miješaj 15-20 minuta, odnosno dok ne dobiješ tvrdi šaum. Dobiveni šaum odmah umiješaj u kremu, sjedini pa kreni sa slaganjem kolača.
U ohlađenu kremu dodaj prethodno razrađeni maslac, sjedini ga, pa odmah dodaj i šaum.
Kore filaj tako da najprije staviš koru, red kreme, kora, red kreme i tako dok ne potrošiš sastojke. Vodi računa o tome da zadnja (na vrhu) bude kora.
Gotov kolač pritisni (ne jako) drugim plehom i ostavi na hladnom do drugog dana. Drugi dan preko kolača stavi čokoladnu glazuru.
ČOKOLADNA GLAZURA
Sastojci
Čokolada za kuhanje
150
g
Suncokretovo ulje
7
žlica
Postupak
Čokoladu i ulje stavi u posudu na laganu vatru i otopi ju uz stalno miješanje.
Dobivenom glazurom prelij kolač. Ohladi ga i reži na željeni oblik.
Isprobaj i ove divne slastice iz mamine i bakine bilježnice: