Ova focaccia sa smeđim maslacem i kaduljom nije samo kruh nego eksplozija aroma i okusa u tepsiji i savršen komad za sendvič dan poslije
Prije nego je pizza zavladala svijetom, bila je - focaccia. Taj rustikalni kruh podrijetlom iz Ligurije (iako Talijani vole raspravljati oko toga) bio je omiljen još u doba starih Rimljana. Njegovo ime dolazi od latinskog izraza focus, što znači ognjište, jer se pekao direktno na vrućem kamenu.
Focaccia je (bila) kruh koji je mirisao na maslinovo ulje, začinsko bilje i vatru – kruh za narod, jednostavan, mekan, topao. I danas je to ostao. Samo što je umjesto ognjišta sada pećnica, a umjesto ručnog miješenja hladnjak.
Ova verzija focaccie ne traži da se znojiš iznad tijesta. Napraviš ga navečer, ostaviš da se diže dok spavaš, i idući dan ga prebaciš u lim, začiniš maslacem i kaduljom, i pečeš.
Focaccia s maslacem i kaduljom zapravo je kombinacija svega što želiš u jednom obroku: slano, mirisno, meko iznutra, hrskavo izvana, s daškom karamela iz smeđeg maslaca i aromom kadulje koja te teleportira ravno u kuhinju neke talijanske none.
Prstima napravi udubine u tijestu
foto: @maccaronireflex Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Focaccia s kaduljom
40 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Voda
2,50
šalica
Med
2
žličica
Suhi kvasac
2,25
žličica
Brašno
5
šalica
Sol
1,50
žlica
Maslinovo ulje
0,50
šalica
Maslac
85
g
Kadulja - list
0,25
šalica
Pahuljice morske soli
Postupak
U velikoj zdjeli izmiješaj toplu vodu, med i kvasac. Pusti da stoji dok se ne zapjeni, oko 5 minuta. Dodaj brašno i sol; miješaj silikonskom lopaticom dok se brašno potpuno ne ujednači i formira mekano tijesto, oko 1 minutu.
Ulij 1/4 šalice ulja u zdjelu; lagano okreći tijesto kako bi se obložilo uljem. Pokrij i stavi u hladnjak dok se volumen ne udvostruči, najmanje 8 sati i do 24 sata.
Namasti lim za pečenje dimenzija 33x23 cm s 1 žlicom ulja. Dno obloži papirom za pečenje. Prelij preostale 3 žlice ulja preko papira. Dok je tijesto još u zdjeli, pomoću dvije vilice zahvati rub tijesta najudaljeniji od sebe i presavij ga preko sredine. Okreni zdjelu za četvrtinu kruga. Ponavljaj presavijanje i okretanje još 3 puta, dok tijesto ne oblikuješ u grubu kuglu. Kuglu tijesta, spojem prema dolje, premjesti u pripremljeni lim; prelij ostatak ulja iz zdjele preko tijesta. Pusti da se diže, nepokriveno, na toplom mjestu (oko 24 °C), dok se volumen ne udvostruči, otprilike 1 i pol sat.
Zagrij pećnicu na 230 °C. Pomoću nauljenih ruku, nježno rastegni tijesto da popuni lim, ako je potrebno. Prstima utisni duboke udubine po cijeloj površini tijesta.
U malom loncu na srednje laganoj vatri otopi maslac. Kad se otopi, kuhaj ga, često miješajući, dok ne poprimi smeđu boju i ne zamiriše, 1 do 4 minute. Makni s vatre. Ravnomjerno prelij polovicu smeđeg maslaca (oko 2 žlice) po tijestu. Nježno utisni listove kadulje u površinu tijesta i, po želji, pospi morskom solju u listićima.
Peci dok focaccia ne naraste i poprimi zlatno-smeđu boju, 20 do 25 minuta. Pusti da odstoji u limu na rešetki 5 minuta. Pomoću noža za mazanje ili male lopatice pažljivo odvoji rubove; izvadi iz lima i okreni, s kaduljom prema gore, na dasku za rezanje. Premaži vrh preostalim smeđim maslacem. Nareži i posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.