Focaccia Grassa - u prijevodu je ovo “debela focaccia”. Nije to neka tradicionalna receptura, to sam joj ja dala ime jer je križanka slavonske pogače i talijanske focaccie. Nekad mi paše prhka tanka foccacia, a nekad baš želim uživati u ovako malo jačem komadu! Klasični topinzi i uživanje na maksimum!
Sastojci za focacciu 26 x 17 cm:
- 350 g glatkog brašna
- 280 ml mlake vode
- 1 čajna žličica soli
- 7 g suhog kvasca
- 1/2 žličice šećera
- 50 ml maslinovog ulja + maslinovo ulje za posipanje i premazivanje posude za pečenje
- 5 - 6 cherry rajčica
- Svježi bosiljak
Priprema:
- U posudu za miksanje stavi brašno, mlaku vodu, kvasac, sol, šećer te 50 ml maslinovog ulja.
- Promiješaj da se sjedine sastojci, a onda pusti 15 minuta da odmori.
- Nakon 15 minuta još jednom premijesi pa onda tijesto rasporedi u nauljenu posudu za pečenje. Savjetujem da to radiš s nauljenim rukama jer je tijesto jako vlažno.
- Pokrij čistom krpom ili prianjajućom folijom i ostavi na toplom jedan sat ili dok se ne udvostruči volumen.
- Prelij po focacci oko 50 - 100 ml maslinovog ulja. Naulji ruke i onda prstima napravi rupice u tijestu - dimples.
- Na tijesto posloži prepolovljene cherry rajčice.
- Peci na 220 Celzijevih stupnjeva, 25 - 30 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Posluži uz svježi bosiljak i prstohvat cvijeta soli.
U slast!
Još slavonskih, ali i internacionalnih specijaliteta pronaći ćeš i na Eninom blogu "Slavonka".