Kolumne 02. svibnja 2022.

Focaccia Grassa - neodoljiv spoj slavonske i talijanske pogače

Focaccia Grassa foto: Ena Kokanović Nagy
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša Gastrolovka Ena Kokanović Nagy spojila je slavonsku i talijansku tradiciju te stvorila mirisnu pogaču koju ćeš obožavati

Focaccia Grassa - u prijevodu je ovo “debela focaccia”. Nije to neka tradicionalna receptura, to sam joj ja dala ime jer je križanka slavonske pogače i talijanske focaccie. Nekad mi paše prhka tanka foccacia, a nekad baš želim uživati u ovako malo jačem komadu! Klasični topinzi i uživanje na maksimum!

Sastojci za focacciu 26 x 17 cm:

  • 350 g glatkog brašna
  • 280 ml mlake vode
  • 1 čajna žličica soli
  • 7 g suhog kvasca
  • 1/2 žličice šećera
  • 50 ml maslinovog ulja + maslinovo ulje za posipanje i premazivanje posude za pečenje
  • 5 - 6 cherry rajčica 
  • Svježi bosiljak

 | Author: Ena Kokanović Nagy Focaccia Grassa foto: Ena Kokanović Nagy

Priprema:

  1. U posudu za miksanje stavi brašno, mlaku vodu, kvasac, sol, šećer te 50 ml maslinovog ulja.
  2. Promiješaj da se sjedine sastojci, a onda pusti 15 minuta da odmori.
  3. Nakon 15 minuta još jednom premijesi pa onda tijesto rasporedi u nauljenu posudu za pečenje. Savjetujem da to radiš s nauljenim rukama jer je tijesto jako vlažno.
  4. Pokrij čistom krpom ili prianjajućom folijom i ostavi na toplom jedan sat ili dok se ne udvostruči volumen.
  5. Prelij po focacci oko 50 - 100 ml maslinovog ulja. Naulji ruke i onda prstima napravi rupice u tijestu - dimples.
  6. Na tijesto posloži prepolovljene cherry rajčice.
  7. Peci na 220 Celzijevih stupnjeva, 25 - 30 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
  8. Posluži uz svježi bosiljak i prstohvat cvijeta soli.

U slast!

 | Author: Ena Kokanović Nagy Focaccia Grassa foto: Ena Kokanović Nagy

Još slavonskih, ali i internacionalnih specijaliteta pronaći ćeš i na Eninom blogu "Slavonka". 

Možda vas zanima... Mekani sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom Kolumne Možda vas zanima... Domaći kiflići koje ćeš iznova pripremati Kolumne Možda vas zanima... Recept za bao buns sa sticky piletinom Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.