Sad smo u sezoni medvjeđeg luka i treba iskoristiti to proljetno blago! Sconesi su odličan recept za imati u pričuvi za one dane kad ti se jede nešto fino, a ne da ti se puno vremena provesti u kuhinji.
Umjesto medvjeđeg luka možeš dodati drugo zelenje, mogu biti samo sa sirom ili bez. Poigraj se s receptom i uživaj.
Medvjeđi luk i ljekovitost
Medvjeđi luk možemo koristiti za pripremu peciva, salata, ali i od njega zamutiti pesto. Kako god ga odlučiš poslužiti, njegova ljekovitost doći će do izražaja. Svi dijelovi medvjeđeg luka su jestivi, a sadrže znatnu količinu antioksidansa te imaju antibakterijska i protuupalna svojstva.
Okusom je sličan češnjaku ili vlascu, a sadrži i iste sumporne spojeve koji mu daju ljekovitost. Najbolje je medvjeđi luk što manje termički obrađivati kako bi zadržao što više ljekovitih svojstava.
Gdje raste medvjeđi luk?
Medvjeđi luk je u sezoni od ožujka do kraja travnja, no brati se može i kasnije, nakon cvjetanja. Raste najviše u šumama i na vlažnom tlu, a ako lukovice posadimo u jesen, možemo ga brati i u vlastitom vrtu.
Ako medvjeđi luk beremo u prirodi, važno je znati prepoznati ga. Mladi medvjeđi luk često nalikuje na đurđice i mrazovac koji su iznimno toksični za konzumaciju.
Razlika je u mirisu koji se širi branjem medvjeđeg luka, a koji podsjeća na miris češnjaka, dok ostale slične biljke takav miris ne ispuštaju. Najsigurnije je ipak branje prepustiti stručnjacima i medvjeđi luk kupiti na tržnici.
Još slasnih proljetnih recepata pronađi na Eninom blogu Slavonka te fotogeničnom Instagram profilu.