Sad smo u sezoni medvjeđeg luka i treba iskoristiti to proljetno blago! Sconesi su odličan recept za imati u pričuvi za one dane kad ti se jede nešto fino, a ne da ti se puno vremena provesti u kuhinji.
Umjesto medvjeđeg luka možeš dodati drugo zelenje, mogu biti samo sa sirom ili bez. Poigraj se s receptom i uživaj.
Medvjeđi luk i ljekovitost
Medvjeđi luk možemo koristiti za pripremu peciva, salata, ali i od njega zamutiti pesto. Kako god ga odlučiš poslužiti, njegova ljekovitost doći će do izražaja. Svi dijelovi medvjeđeg luka su jestivi, a sadrže znatnu količinu antioksidansa te imaju antibakterijska i protuupalna svojstva.
Okusom je sličan češnjaku ili vlascu, a sadrži i iste sumporne spojeve koji mu daju ljekovitost. Najbolje je medvjeđi luk što manje termički obrađivati kako bi zadržao što više ljekovitih svojstava.
Medvjeđi luk
Gdje raste medvjeđi luk?
Medvjeđi luk je u sezoni od ožujka do kraja travnja, no brati se može i kasnije, nakon cvjetanja. Raste najviše u šumama i na vlažnom tlu, a ako lukovice posadimo u jesen, možemo ga brati i u vlastitom vrtu.
Ako medvjeđi luk beremo u prirodi, važno je znati prepoznati ga. Mladi medvjeđi luk često nalikuje na đurđice i mrazovac koji su iznimno toksični za konzumaciju.
Razlika je u mirisu koji se širi branjem medvjeđeg luka, a koji podsjeća na miris češnjaka, dok ostale slične biljke takav miris ne ispuštaju. Najsigurnije je ipak branje prepustiti stručnjacima i medvjeđi luk kupiti na tržnici.
Sconesi od medvjeđeg luka
Sconesi od medvjeđeg luka
Još slasnih proljetnih recepata pronađi na Eninom blogu Slavonka te fotogeničnom Instagram profilu.