Recepti Kruh i pecivo 15. ožujka 2025.

Prefini sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom

Kruh i pecivo
10 MIN
12 MIN
8
JEDNOSTAVNO
Sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom
Sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom
foto: Ena Kokanović Nagy
Medvjeđi luk poznat je po ljekovitosti i odličnom okusu, a kako ga najbolje iskoristiti zna Ena Kokanović Nagy, autorica bloga Slavonka

Sad smo u sezoni medvjeđeg luka i treba iskoristiti to proljetno blago! Sconesi su odličan recept za imati u pričuvi za one dane kad ti se jede nešto fino, a ne da ti se puno vremena provesti u kuhinji.

Umjesto medvjeđeg luka možeš dodati drugo zelenje, mogu biti samo sa sirom ili bez. Poigraj se s receptom i uživaj. 

Paul Ivić, pesto od medvjeđeg luka Možda vas zanima... Chef Paul Ivić otkrio je svoj recept za najbolji pesto od medvjeđeg luka! Recepti

Medvjeđi luk i ljekovitost

Medvjeđi luk možemo koristiti za pripremu peciva, salata, ali i od njega zamutiti pesto. Kako god ga odlučiš poslužiti, njegova ljekovitost doći će do izražaja. Svi dijelovi medvjeđeg luka su jestivi, a sadrže znatnu količinu antioksidansa te imaju antibakterijska i protuupalna svojstva.

Okusom je sličan češnjaku ili vlascu, na engleskom ga čak i zovu "wild garlic" (divlji češnjak), a sadrži i iste sumporne spojeve koji mu daju ljekovitost. Najbolje je medvjeđi luk što manje termički obrađivati kako bi zadržao što više ljekovitih svojstava. 

 | Author: Shutterstock Medvjeđi luk foto: Shutterstock

Gdje raste medvjeđi luk?

Medvjeđi luk je u sezoni od ožujka do kraja travnja, no brati se može i kasnije, nakon cvjetanja. Raste najviše u šumama i na vlažnom tlu, a ako lukovice posadimo u jesen, možemo ga brati i u vlastitom vrtu.

Ako medvjeđi luk beremo u prirodi, važno je znati prepoznati ga. Mladi medvjeđi luk često nalikuje na đurđice i mrazovac koji su iznimno toksični za konzumaciju.

Razlika je u mirisu koji se širi branjem medvjeđeg luka, a koji podsjeća na miris češnjaka, dok ostale slične biljke takav miris ne ispuštaju. Najsigurnije je ipak branje prepustiti stručnjacima i medvjeđi luk kupiti na tržnici. 

Scones s medvjeđim lukom | Author: Ena Kokanović Nagy Sconesi od medvjeđeg luka foto: Ena Kokanović Nagy

Ne gasi ekran dok kuham

Sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom
10 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Glatko brašno 230 g
  • Prašak za pecivo 0,50 žličica
  • Maslac 80 g
  • Cheddar 120 g
  • Medvjeđi luk 50 g
  • Jaje 1 kom
  • Mlijeko 50 ml
  • Sol 1 žličica
  • Crni papar 0,50 žličica
Postupak
  1. Prvo u posudu stavi sve suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sol i papar. Promiješaj.


  2. Dodaj maslac, jaje i mlijeko pa promiješaj. 


  3. Dodaj sir i medvjeđi luk nasjeckan na sitne komadiće.


  4. Promiješaj pa oblikuj 'palačinku' promjera 17 cm, a debljine 2 cm.


  5. Nareži palačinku na 8 jednakih trokutića.


  6. Trokutiće slaži u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.


Scones s medvjeđim lukom | Author: Ena Kokanović Nagy Sconesi od medvjeđeg luka foto: Ena Kokanović Nagy

Još slasnih proljetnih recepata pronađi na Eninom blogu Slavonka te njezinu Instagram profilu

Rolice od medvjeđeg luka Možda vas zanima... Sezonu medvjeđeg luka iskoristi na najbolji mogući način! Napravi rolice od medvjeđeg luka Recepti medvjeđi luk Možda vas zanima... Krećemo u berbu medvjeđeg luka i od njega pripremamo razna čuda Špajza