U ovo doba godine na kontinentu uživamo u obilju medvjeđeg luka, a odličan recept za pesto od medvjeđeg luka otkrio je slavni Paul Ivić, austrijski chef podrijetlom iz Hrvatske
Marljivo pratimo sve što radi slavni austrijski chef hrvatskog podrijetla Paul Ivić, čiji je restoran TIAN u Beču jedan od rijetkih vegetarijanskih restorana koji se mogu pohvaliti Michelinovom zvjezdicom. Ivićev TIAN ima i zelenu Michelinovu zvjezdicu za održivost kao i visoke 4 toke gastronomskog vodiča Gault & Millau Austria.
I zato nam je posebno zanimljivo kad takav sjajan chef kao što je Paul Ivić podijeli neki svoj recept na društvenim mrežama. Ovaj put riječ je o jednostavnom pestu od medvjeđeg luka, divne i blagotvorne samonikle bilje, u kojoj u ovo doba godine uživamo u obilju na kontinentu. Njegov pesto od medvjeđeg luka ima samo 4 sastojka – medvjeđi luk, maslinovo ulje, pistacije (ili pinjole, ovisno što mu je dostupno u danom trenutku) te jedan neočekivani sastojak - mahunu vanilije.
U nastavku donosimo njegov recept za pesto od medvjeđeg luka…
Paul Ivić, pesto od medvjeđeg luka
foto: Instagram @paul_ivic
Ne gasi ekran dok kuham
Pesto od medvjeđeg luka by Paul Ivić
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
15
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Medvjeđi luk
250
g
Pistacije
80
g
Maslinovo ulje
500
ml
Mahuna vanilije
0,50
kom
Postupak
Oprati i narezati medvjeđi luk, lagano ga ugrijati na tavi i dodati mu pistacije (chef Paul Ivić umjesto pistacija ponekad koristi pinjole). Objasnio je kako zagrijava medvjeđi luk da malo 'uvene' jer je tako okus puno bolji.
Razrezati mahunu vanilije i ostrugati sjemenke s jedne polovice te ubaciti u maslinovo ulje.
Medvjeđi luk i pistacije (ili pinjole) dodati zajedno s uljem i vanilijom u blender (chef Ivić koristi Thermomix). Dobro izblendati i spremiti u staklenke.