Recepti 03. travnja 2024.

NAJBOLJI SPOJ: Šparoge s umakom od medvjeđeg luka

Povrće
10 MIN
30 MIN
4
SREDNJE
Medvjeđi luk i šparoge
Medvjeđi luk i šparoge odlična su kombinacija
foto: Shutterstock
Iskoristi sezonu šparoga i medvjeđeg luka na najbolji način – spoji ih s krumpirom i uživaj u brzom obroku punom finih i zdravih mirisa i okusa

Sezona je i šparoga i medvjeđeg luka pa je prava šteta da ne isprobaš ovaj fini recept. Uz nježnu aromu šparoga savršeno ide medvjeđi luk. 

Dobro je znati da se svi dijelovi medvjeđeg luka mogu iskoristiti i da su najbolji kada su svježi. No kako mu je sezona prilično kratka ipak ga možeš sačuvati i do 6 mjeseci - bilo da od listova napraviš aromatično ulje, zamrzneš ga ili napraviš od njega pesto.

Paul Ivić, pesto od medvjeđeg luka Možda vas zanima... Chef Paul Ivić otkrio je svoj recept za najbolji pesto od medvjeđeg luka! Recepti

Uglavnom, ako ti se sviđa ideja o ulju vrlo je jednostavno za napraviti - očisti listove medvjeđeg luka, nasjeckaj ih pa ih prelij nekim jestivim uljem - dobiveno ulje možeš koristiti do 3 mjeseca. Listove također možeš dobro oprati, osušiti i nasitno nasjeckati pa ih staviti u plastičnu vrećicu za zamrzavanje pa pohraniti u zamrzivač i iskoristiti u roku od 6 mjeseci.

 | Author: Shutterstock Medvjeđi luk i šparoge odlična su kombinacija foto: Shutterstock

 

Ne gasi ekran dok kuham

Šparoge s umakom od medvjeđeg luka
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mladi krumpir 800 g
  • Šparoge 400 g
  • Maslac 1 žlica
  • Sol 2 prstohvat
  • Šećer kristal 0,50 žličica
  • Medvjeđi luk 90 g
  • Maslac 200 g
  • Žumanjak 3 kom
  • Brašno 1 žlica
Postupak
  1. Krumpir oguli, operi i kuhaj u slanoj vodi 20-tak minuta. Zatim ga ocijedi i ostavi da se ohladi.


  2. Šparoge operi, oguli, odreži im vrhove te nekoliko komada poveži zajedno. Vodu ugrij u širokom loncu pa dodaj po prstohvat soli i šećera te maslac. Šparoge stavi u kipuću vodu i kuhaj 10-ak minuta.


  3. Medvjeđi luk očisti, operi i protresi. Ukloni mu peteljke, a listove nasjeckaj. Maslac miješaj u posudi dok ne postane pjenast. Umiješaj žumanjke i brašno te ugrij na laganoj vatri. 


  4. Uz miješanje lagano ulij 125 ml tekućine od kuhanja šparoga i umiješaj medvjeđi luk. Miješaj dok ne dobiješ kremasti umak. 


  5. Šparoge izvadi i posluži ih s krumpirom i umakom od medvjeđeg luka. Možeš ukrasiti još kojim listićem medvjeđeg luka.


Isprobaj i ove divote od medvjeđeg luka i šparoga...

Rolice od medvjeđeg luka Možda vas zanima... Sezonu medvjeđeg luka iskoristi na najbolji mogući način! Napravi rolice od medvjeđeg luka Recepti Ravioli Možda vas zanima... Jastučići s nadjevom od ricotte i medvjeđeg luka Recepti Umak od medvjeđeg luka Možda vas zanima... Fina kuhana govedina u umaku od medvjeđeg luka Recepti Lidia Bastianich, šparoge, Istra Možda vas zanima... Lidia Bastianich u rodnoj Istri nabrala divlje šparoge i složila odličnu fritaju! Recepti rižoto od šparoga Možda vas zanima... Dočekaj proljeće uz ovaj divan rižoto od šparoga Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.