Iskoristi sezonu šparoga i medvjeđeg luka na najbolji način – spoji ih s krumpirom i uživaj u brzom obroku punom finih i zdravih mirisa i okusa
Sezona je i šparogaimedvjeđeg lukapa je prava šteta da ne isprobaš ovaj fini recept. Uz nježnu aromu šparoga savršeno ide medvjeđi luk.
Dobro je znati da se svi dijelovi medvjeđeg luka mogu iskoristiti i da su najbolji kada su svježi. No kako mu je sezona prilično kratka ipak ga možeš sačuvati i do 6 mjeseci - bilo da od listova napraviš aromatično ulje, zamrzneš ga ili napraviš od njega pesto.
Uglavnom, ako ti se sviđa ideja o ulju vrlo je jednostavno za napraviti - očisti listove medvjeđeg luka, nasjeckaj ih pa ih prelij nekim jestivim uljem - dobiveno ulje možeš koristiti do 3 mjeseca. Listove također možeš dobro oprati, osušiti i nasitno nasjeckati pa ih staviti u plastičnu vrećicu za zamrzavanje pa pohraniti u zamrzivač i iskoristiti u roku od 6 mjeseci.
Medvjeđi luk i šparoge odlična su kombinacija
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Šparoge s umakom od medvjeđeg luka
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mladi krumpir
800
g
Šparoge
400
g
Maslac
1
žlica
Sol
2
prstohvat
Šećer
0,50
žličica
Medvjeđi luk
90
g
Maslac
200
g
Žumanjak
3
kom
Brašno
1
žlica
Postupak
Krumpir oguli, operi i kuhaj u slanoj vodi 20-tak minuta. Zatim ga ocijedi i ostavi da se ohladi.
Šparoge operi, oguli, odreži im vrhove te nekoliko komada poveži zajedno. Vodu ugrij u širokom loncu pa dodaj po prstohvat soli i šećera te maslac. Šparoge stavi u kipuću vodu i kuhaj 10-ak minuta.
Medvjeđi luk očisti, operi i protresi. Ukloni mu peteljke, a listove nasjeckaj. Maslac miješaj u posudi dok ne postane pjenast. Umiješaj žumanjke i brašno te ugrij na laganoj vatri.
Uz miješanje lagano ulij 125 ml tekućine od kuhanja šparoga i umiješaj medvjeđi luk. Miješaj dok ne dobiješ kremasti umak.
Šparoge izvadi i posluži ih s krumpirom i umakom od medvjeđeg luka. Možeš ukrasiti još kojim listićem medvjeđeg luka.
Isprobaj i ove divote od medvjeđeg luka i šparoga...