Sutra nam i službeno stiže proljeće, a mi znamo najbolji način kako ga dočekati u stilu. I zato ti donosimo recept za ovaj odličan rižoto od šparoga i svježeg bilja. Uživaj u proljeću i šparogama!
Ovaj osvježavajuć i ukusan rižoto od šparoga i svježeg bilja savršen je proljetni recept nakon kojeg ti drugi recept za rižoto više neće trebati. U ovom rižotu mogu se koristiti divlje ili vrtne šparoge, ovisno o tome koje su ti dostupne. Ako koristiš vrtne, odnosno uzgojene, trebat će im možda minutica sotiranja više budući da su puno deblje.
Znamo tajnu da ti rižoto od šparoga uspije odlično baš svaki put… osim tehnika kuhanja i korištenja pravih namirnica, tajna je i u kvalitetnim šparogama. I za to, naravno, imamo super savjete.
Naime, kad kupuješ šparoge kao prvo trebaš pripaziti da su im vrhovi čvrsti, ne bi smjeli biti dehidrirani niti (polu)uvenuli. Ako kupuješ šparoge u supermarketu, potraži one koje čuvaju u hladnjaku ili na ledu.
Ako kupuješ deblje, odnosno vrtne šparoge, to ne znači da njihova stabljika treba biti tvrda, odnosno drvenasta, eventualno bi donji krajevi smjeli biti takvi. Drvenaste dijelove obavezno ukloni prije kuhanja.
Ne gasi ekran dok kuham
Rižoto od šparoga
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pileći temeljac
6
šalica
Maslinovo ulje
3
žlica
Luk
1
kom
Šparoge
500
g
Češnjak
4
kom
Crni papar
0,25
žličica
Sol
1,50
žličica
Limun
1
kom
Riža
1,50
šalica
Parmezan
0,50
šalica
Kopar
0,25
šalica
Postupak
Ugrij temeljac na srednjoj vatri, dok pripremaš ostale sastojke. Temeljac ne treba zakipjeti, samo treba biti vruć.
Sotiraj šparoge. Veliku tavu zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj 2 žlice maslinova ulja. Kad se ulje dobro zagrije, dodaj luk, šparoge, češnjak, papar i 1 žličicu soli. Sotiraj oko 3 minute, uz povremeno miješanje. Umiješaj 2 žlice sok do limuna i sotiraj još 2-3 minute. Šparoge trebaju ostati žive zelene boje. Odloži na tanjur sa strane.
Pripremi rižoto. Vrati tavu na srednje jaku vatru. Dodaj 1 žlicu maslinova ulja. Kad se ugrije dodaj rižu i prži, uz miješanje, 30 sekundi do 1 minutu. Dodaj oko ¾ šalice temeljca i promiješaj. Smanji vatru na srednju. Pusti da riža upije svu tekućinu te dodaj još temeljca. Dodaj ½ žličice soli i još ¾ šalice temeljca. Miješaj redovito dok riža upija temeljac. Dodaj temeljac malo po malo, i stalno miješaj, sve dok ne potrošiš sav temeljac, a riža ne postane kremasta i al dente – ukupno oko 25 minuta.
Dovrši rižoto i posluži. Makni s vatre, u rižoto umiješaj parmezan i posluži. Umiješaj šparoge. Umiješaj i 2 žlice svježeg nasjeckanog kopra i limunovu koricu. Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno. Posluži posuto svježim koprom i limunovom koricom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
342 kcal
17 %
MASTI
11,00 g
15 %
KOLESTEROL
5,70 g
1 %
UH
49,00 g
17 %
PROTEINI
13,10 g
26 %
Ako ti se svidio ovaj recept za rižoto sa šparogama, isprobaj i ove recepte s omiljenim proljetnim povrćem...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.