Zapečeni cannelloni sa šparogama impresivno su proljetno jelo, jednostavno za napraviti. Šparoge umotane u listove lazanja i zapečene s kremastim bešamelom i puno sira prava su delikatesa
Šparoge imaju vrlo jedinstven okus, a u kombinaciji s parmezanom bogatim umamijem i kremastim bešamel umakom čine uistinu savršeno ukusan spoj. Ovi smotuljci nisu samo impresivan obrok za cijelu obitelj, u kojem su šparoge atraktivne zvijezde i jako ukusne.
Kako napraviti umak sa sirom?
Ove pečene lazanje sa šparogama iznenađujuće je lako napraviti, izgledaju sjajno i uvijek impresioniraju. Možda će ti trebati malo vremena da svladaš ovaj umak, ali vrijeme je utrošeno mudro, jer to je vještina koju vrijedi savladati!
Upotrijebi ga za svilenkaste juhe ili soufflée, njime poveži slojeve lazanja, dodaj ga tjestenini ili rižotu sa sirom, napravi lagani složenac, gratiniraj s njim ili ga izlij na pečenje s povrćem...
Cannelloni od lazanja i šparoga u umaku od sira
foto: Alexey Demidov/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Cannelloni od šparoga u umaku od sira
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Šparoge
1
kg
Lazanje - listovi
6
kom
Kuhana šunka
6
kom
Vrhnje za kuhanje
200
ml
Žumanjak
2
kom
Parmezan
100
g
Kiselo vrhnje - punomasno
2
žlica
Svježi peršin
0,50
svežanj
Sol
Crni papar
Postupak
Oguli donju trećinu šparoga, odreži im drvenaste krajeve te ih kuhaj u posoljenoj uzavreloj vodi 8 minuta i ocijedi. Po želji ih prepolovi po dužini.
Listove lazanja kuhaj u kipućoj posoljenoj vodi 10 minuta (da budu al dente). Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
Lazanje posloži na veću radnu plohu te na svaku stavi po plošku šunke, na to poslaži šparoge pa lazanje smotaj i poslaži u namašćenu vatrostalnu zdjelu ili lim.
Umuti vrhnje sa žumanjcima, parmezanom i kiselim vrhnjem, popapri i dodaj nasjeckane listiće peršina pa zalij svitke od lazanja i šparoga te peci 20-25 minuta dok lijepo ne porumene.