Šparoge imaju vrlo jedinstven okus, a u kombinaciji s parmezanom bogatim umamijem i kremastim bešamel umakom čine uistinu savršeno ukusan spoj. Ovi smotuljci nisu samo impresivan obrok za cijelu obitelj, u kojem su šparoge atraktivne zvijezde i jako ukusne.
Kako napraviti umak sa sirom?
Ove pečene lazanje sa šparogama iznenađujuće je lako napraviti, izgledaju sjajno i uvijek impresioniraju. Možda će ti trebati malo vremena da svladaš ovaj umak, ali vrijeme je utrošeno mudro, jer to je vještina koju vrijedi savladati!
Upotrijebi ga za svilenkaste juhe ili soufflée, njime poveži slojeve lazanja, dodaj ga tjestenini ili rižotu sa sirom, napravi lagani složenac, gratiniraj s njim ili ga izlij na pečenje s povrćem...
Cannelloni od lazanja i šparoga u umaku od sira
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 kg zelenih vrtnih šparoga
- 6 listova lazanja
- 6 ploški kuhane šunke
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 2 žumanjka
- 100 g naribanog parmezana
- 2 žlice creme fraiche (ili punomasnog kiselog vrhnja)
- krabuljica ili peršin
- sol i papar
Postupak:
- Oguli donju trećinu šparoga, odreži im drvenaste krajeve te ih kuhaj u posoljenoj uzavreloj vodi 8 minuta i ocijedi. Po želji ih prepolovi po dužini.
- Listove lazanja kuhaj u kipućoj posoljenoj vodi 10 minuta (da budu al dente). Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Lazanje posloži na veću radnu plohu te na svaku stavi po plošku šunke, na to poslaži šparoge pa lazanje smotaj i poslaži u namašćenu vatrostalnu zdjelu ili lim.
- Umuti vrhnje sa žumanjcima, parmezanom i crème fraicheom, začini paprom i nasjeckanom krabuljicom (ili peršinom) pa zalij svitke od lazanja i šparoga te peci 20-25 minuta dok lijepo ne porumene.