Fine bijele šparoge uz zeleni umak od graška i metvice, pikantni od čilija i manga te kremasti od smrčka pravi su gastronomski užitak
Užovaj u vrhuncu sezone šparoga uz recept za 3 vrste umaka koji će naglasiti bogatu aromu bijelih šparoga, ovog kraljevskog povrća. Jer, složit ćeš se s nama sigurno, ne postoji savršeniji proljetni jelovnik od onog na kojem kraljuju šparoge - bez obzira na to jesu li divlje ili uzgojene, zelene ili bijele.
Ovaj put smo zamislili recept s bijelim šparogama – osim što se razliku po boji od 'popularnijih' zelenih, jer pri uzgoju nemaju pristup sunčevoj svjetlosti s obzirom na to da rastu ispod zemlje i pokrivene su plastikom pa izdanci ostaju zakinuti za proces fotosinteze i stvaranje klorofila koji je zaslužan za zelenu nijansu, bijele šparoge su i deblje od zelenih, ali nježnijeg okusa.
Ono što je važno znati pri kuhanju – treba im malo više pripreme: stabljikama obavezno oguli vanjski sloj i odreži donji dio.
Bijele šparoge s umakom
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Šparoge sa 3 vrste umaka
25 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
Bijele šparoge
2,50
kg
Đumbir - svježi
30
g
Suncokretovo ulje
2
žlica
Korica limete
1
kom
Sok od limete
2
žlica
Ljuta papričica
1
kom
Listići sušenog peršina
1
žlica
Sušeni smrčci
2
g
Maslac
170
g
Šećer
2,50
žlica
Grašak
300
g
Ljutika
2
kom
Povrtni temeljac
200
ml
Listići svježe mente
1
žlica
Creme fraiche
150
g
Mango
1
kom
Žumanjak
5
kom
Sok od limuna
1
žlica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Šparoge oguli i odreži im drvenaste krajeve. Potom ih kuhaj 20 minuta u 2 litre kipuće vode u koju treba dodati 30 g maslaca, 2 žlice šećera i malo soli.
Napravi umak od graška i metvice: Grašak blanširaj u vrućoj vodi pa ga ocijedi. Ljutike oljušti, nareži na kockice, propirjaj na 20 g maslaca te pospi ostatkom šećera. Dodaj grašak i juhu, poklopi da para može izlaziti i pirjaj 6-8 minuta. Umiješaj metvicu pa umak izmiksaj. Umiješaj creme fraiche, protisni umak kroz sito te ga posoli i popapri po ukusu.
Napravi umak od manga i čilija: Mango oguli, izvadi košticu pa očišćeno meso ploda nareži na kockice. Đumbir oguli, nasitno nasjeckaj i propirjaj na vrućem ulju. Dodaj i kratko poprži mango, potom sok od limete i koricu te sve izmiksaj. Papričicu očisti, operi i nasjeckaj te s peršinom umiješaj u umak. Posoli i popapri.
Napravi umak od smrčaka: Smrčke namači 20 minuta u 150 ml vode pa ih ocijedi. Tekućinu procijedi kroz sito pokriveno kuhinjskim ubrusom. Žumanjke istuci sa solju, paprom, sokom od limuna i tekućinom od namakanja smrčaka na pari, potom umiješaj kockicu po kockicu hladnog maslaca. Umak kušaj, po ukusu začini još s malo soli i papra te ukrasi vlascem i smrčcima.
Šparoge ocijedi. Umak od graška i metvice lagano zagrij te posluži sa šparogama i ostalim umacima te primjerice sa sirovom šunkom.