Recepti Povrće 25. travnja 2025.

Bijele šparoge posluži uz 3 raskošna umaka

Povrće
25 MIN
60 MIN
10
SREDNJE
bijele šparoge
Bijele šparoge u raskošnom umaku
foto: Kate the Baker/Pinterest
Fine bijele šparoge uz zeleni umak od graška i metvice, pikantni od čilija i manga te kremasti od smrčka pravi su gastronomski užitak

Užovaj u vrhuncu sezone šparoga uz recept za 3 vrste umaka koji će naglasiti bogatu aromu bijelih šparoga, ovog kraljevskog povrća. Jer, složit ćeš se s nama sigurno, ne postoji savršeniji proljetni jelovnik od onog na kojem kraljuju šparoge - bez obzira na to jesu li divlje ili uzgojene, zelene ili bijele. 

šparoge Možda vas zanima... ŠPAROGE Zelene kraljice proljeća na 3 načina! Recepti

Bijele šparoge okusom su nježnije od zelenih

Ovaj put smo zamislili recept s bijelim šparogama – osim što se razliku po boji od 'popularnijih' zelenih, jer pri uzgoju nemaju pristup sunčevoj svjetlosti s obzirom na to da rastu ispod zemlje i pokrivene su plastikom pa izdanci ostaju zakinuti za proces fotosinteze i stvaranje klorofila koji je zaslužan za zelenu nijansu, bijele šparoge su i deblje od zelenih, ali nježnijeg okusa.

Ono što je važno znati pri kuhanju – treba im malo više pripreme: stabljikama obavezno oguli vanjski sloj i odreži donji dio.

 | Author: Shutterstock Bijele šparoge s umakom foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Šparoge sa 3 vrste umaka
25 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Bijele šparoge 2,50 kg
  • Đumbir - svježi 30 g
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
  • Korica limete 1 kom
  • Sok od limete 2 žlica
  • Ljuta papričica 1 kom
  • Listići sušenog peršina 1 žlica
  • Sušeni smrčci 2 g
  • Maslac 170 g
  • Šećer 2,50 žlica
  • Grašak 300 g
  • Ljutika 2 kom
  • Povrtni temeljac 200 ml
  • Listići svježe mente 1 žlica
  • Creme fraiche 150 g
  • Mango 1 kom
  • Žumanjak 5 kom
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Šparoge oguli i odreži im drvenaste krajeve. Potom ih kuhaj 20 minuta u 2 litre kipuće vode u koju treba dodati 30 g maslaca, 2 žlice šećera i malo soli.


  2. Napravi umak od graška i metvice: Grašak blanširaj u vrućoj vodi pa ga ocijedi. Ljutike oljušti, nareži na kockice, propirjaj na 20 g maslaca te pospi ostatkom šećera. Dodaj grašak i juhu, poklopi da para može izlaziti i pirjaj 6-8 minuta. Umiješaj metvicu pa umak izmiksaj. Umiješaj creme fraiche, protisni umak kroz sito te ga posoli i popapri po ukusu.


  3. Napravi umak od manga i čilija: Mango oguli, izvadi košticu pa očišćeno meso ploda nareži na kockice. Đumbir oguli, nasitno nasjeckaj i propirjaj na vrućem ulju. Dodaj i kratko poprži mango, potom sok od limete i koricu te sve izmiksaj. Papričicu očisti, operi i nasjeckaj te s peršinom umiješaj u umak. Posoli i popapri.


  4. Napravi umak od smrčaka: Smrčke namači 20 minuta u 150 ml vode pa ih ocijedi. Tekućinu procijedi kroz sito pokriveno kuhinjskim ubrusom. Žumanjke istuci sa solju, paprom, sokom od limuna i tekućinom od namakanja smrčaka na pari, potom umiješaj kockicu po kockicu hladnog maslaca. Umak kušaj, po ukusu začini još s malo soli i papra te ukrasi vlascem i smrčcima.


  5. Šparoge ocijedi. Umak od graška i metvice lagano zagrij te posluži sa šparogama i ostalim umacima te primjerice sa sirovom šunkom.


Isprobaj i ova fina jela sa šparogama...

 

 

juha od šparoga, šparoge Možda vas zanima... Stigle su prve šparoge pa kuhamo juhu od šparoga Recepti Špageti sa šparogama i graškom Možda vas zanima... Brzinski kremasti špageti sa šparogama i graškom Recepti Salata od šparoga i morskih plodova Možda vas zanima... Morska salata sa šparogama - neka proljetna gozba počne Recepti Soufflé od šparoga Možda vas zanima... Imamo recept za prozračan i prefin nabujak od šparoga Recepti Sendvič s kozjim sirom i šparogama Možda vas zanima... Sendviči s kozjim sirom i šparogama Recepti grilane šparoge Možda vas zanima... Tko je za pijane grilane šparoge? Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.