Vrijeme je šparoga i uživanja u njihovom osebujnom, zdravo-gorkastom okusu. Premda smo navikli da se šparoge poslužuju kao predjelo ili prilog, posebno su dojmljive i kao salate. Ovisno o tome s čime ih kombiniraš u salatama, mogu poslužiti i kao glavno jelo.
Šparoge se uvijek slažu s maslinovim uljem ili vinaigrette umakom, kao i s mliječnim proizvodima, poput maslaca, sira, vrhnja ili mliječnih umaka.
Na uskrsnom stolu bile su u kombinacijama s jajima, lososom, škampima, bijelom ribom, piletinom, janjetinom... Također idu dobro uz svinjetinu i kobasice (primjerice, šunku, pršut crudo ili cotto, špek). A evo ih i u kombinaciji s morskim plodovima s kojima se izvrsno nadopunjuju...
Morska salata sa šparogama
Sastojci (za 4 osobe):
- 80 dag lignji
- 20 dag sipica
- 20 dag kozica
- 20 dag škampi
- 20 dag čistog mesa od bijele ribe
- 30 dag šparoga
- svežnjić peršinova lišća
- maslinovo ulje
- limunov sok
- sol i papar
Postupak:
- Očisti, dobro operi i procijedi sve plodove mora. Svaki (Lignje, sipe, kozice, škampe) posebno skuhaj u slanoj vodi.
- Ribu nareži na komadiće i također skuhaj.
- Uzmi samo gornju, mekšu polovicu šparoga i kratko ih blanširaj u slanoj vodi.
- Na tanjure rasporedi sve sastojke. Načini umak od ulja, limuna, nasjeckanog peršina, soli i papra te zalij mlaku salatu. Odmah posluži.