Ova divna pileća krem juha s noklicama savršeni je comfort food. Jako je ukusna i zasitna, tako da se može poslužiti i kao samostalni obrok...
Ovih dana tako nam pašu topla jela na žlicu koja griju i tijelo i dušu (ali doslovno!), a ova divna pileća krem juha s noklicama upravo je takvo jelo. Kad kušaš samo jednu žlicu ove juhe, više ništa neće biti isto, a zimski dani postat će odmah ljepši i ugodniji.
Ova divna pileća krem juha s noklicama savršen je comfort food, odnosno neodoljiva hrana za utjehu, idealna za hladne dane. Puna je okusa i zasitna tako da se može poslužiti i kao samostalan obrok.
Recept za pileću krem juhu s noklicama je u nastavku...
Pileća krem juha s noklicama
foto: So Much Food Blog/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pileća krem juha s noklicama
25 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
JUHA
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Luk
1
kom
Mrkva
2
kom
Celer - stabljika
1
kom
Sušeni origano
1
žličica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Češnjak
3
režanj
Pileći zabatak - otkošteni
4
kom
Pileća prsa - file
2
kom
Pileći temeljac
1,50
l
Timijan - grančica
3
kom
NOKLICE I POSLUŽIVANJE
Sastojci
Glatko brašno
1,50
šalica
Prašak za pecivo
2
žličica
Sol
1,50
žličica
Jaje
1
kom
Mlaćenica
165
ml
Maslac
2
žlica
Slatko vrhnje
250
ml
Listići svježeg peršina
Postupak
Za juhu: U velikoj gusenoj posudi na srednjoj vatri zagrij ulje. poprži luk, nasjeckanu mrkvu i celer, uz povremeno miješanje, dok ne omekša, oko 7 minuta. Umiješaja origano, dodaj soli i papra. Dodaj usitnjeni češnjak i dinstaj dalje dok ne zamiriši, oko 1 minute.
Dodaj komade piletine, malo ih poprži s obje strane, ulij temeljac i pusti da zakipi. Smanju vatru na srednje slabu i pusti da ključa, uz povremeno miješanje, dok se piletina do kraja ne skuha, oko 10 minuta. Piletinu izvadi na tanjur ili dasku za rezanje i usitni je uz pomoć 2 vilice. Juha neka cijelo vrijeme lagano ključa.
Noklice i slaganje: U velikoj zdjeli dobro izmiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. U sredini mješavine brašna napravi udubinu u koju dodaj jaje, mlaćenicu i maslac te sve dobro izmiješaj - vilicom ili mikserom.
U juhu dodaj usitnjenu piletinu i slatko vrhnje (ako želiš manje masno jelo koristi vrhnje za kuhanje s manje masnoće, no slatko vrhnje juhi će dati punoću okusa). Pusti da zakipi.
U juhu stavljaj žlicu po žlicu smjese za noklice. poklopi i kuhaj dok se noklice ne skuhaju do kraja, otprilike 5 minuta.
Posluži juhu posutu nasjeckanim listićima svježeg peršina.