Imamo genijalan recept po kojem krem juha od krumpira baš svaki put bude savršena, a idealna je za ovo hladno doba godine
Iako je vani zubato sunce, nije baš najtoplije... I zato nam treba neka fina, zasitna topla juhica koja grije i tješi. Upravo ova genijalna krem juha od krumpira spada u ovakva jela, koja su savršeni comfort food.
Ova divota na žlicu nema puno sastojaka i svima su dostupni, a glavni je - skromni krumpir. Postoje i zamjene: umjesto pilećeg možeš koristiti i povrtni temeljac, a umjesto vrhnja za kuhanje - kiselo vrhnje. Također, ova krem juha od krumpira lako može postati i veganski obrok - ako koristiš pileći temeljac, veganski maslac (ili ulje) za dinstanje te vegansko vrhnje.
Recept za krem juhu od krumpira je u nastavku - dobar tek!
Genijalna krem juha od krumpira
foto: Bree McCormack/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Najbolja krem juha od krumpira
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslac
4
žlica
Luk
1
kom
Celer - stabljika
2
kom
Češnjak
3
režanj
Timijan
1
žličica
Sol
Krumpir
1,50
kg
Pileći temeljac
1,50
l
Vrhnje za kuhanje
250
ml
Gouda
180
g
Vlasac
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
U velikom loncu na srednjoj vatri rastopi maslac. Dodaj nasjeckani luk i celer i dinstaj, uz povremeno miješanje, dok povre potpuno one omekša i postane staklasto - oko 10 minuta.
Dodaj usitnjeni češnjak i sušeni timijan te sol. Dinstaj dalje, uz povremeno miješanje, dok ne zamiriši, 2-3 minute.
Dodaj krumpir oguljen i narezan na kockice te promiješaj. Ulij pileći (ili povrtni temeljac). Pojačaj temperaturu na jaku. Pusti da zakipi i kuhaj, uz povremeno miješanje, dok krumpiri ne omekšaju, 10-ak minuta.
Smanji vatru na srednju. Dio juhe s komadićima krumpira, oko1 litru, prebaci u blender. Izblendaj dok de dobiješ glatku smjesu. Vrati u lonac i promiješaj.
Dodaj vrhnje za kuhanje i čekaj da zakipi. Kuhaj, uz povremeno miješanje, dok se juha malo ne zgusne, 12-15 minuta.
Umiješaj naribani sir i miješaj dok se ne rastopi. Kušaj i dodaj soli ako je potrebno.
Serviraj juhu u zdjelice, pospi nasjeckani vlasac te malo svježe mljevenog papra.