Ljubitelje lazanja, koji su prelijeni za kore, bešamel, slaganje, ovaj će recept izuti iz cipela. Sve je gotovo za pola sata, a dobit će konkretan obrok koji mogu ponuditi najdražima. Ili najdražem sebi!
Stvarno ti se jedu lazanje, ali znaš da se ta gastro avantura neće dogoditi. U ovoj varijanti nema bešamela, nema ribanja parmezana, nema bojazni da će se kore zalijepiti jedna za drugu...
Tjestenina je već punjena, umak gotov, sve se povezuje krem sirom i mozzarellom. Možeš koristiti mljevenu junetinu ili puretinu – sve funkcionira. Kuha se dovoljno kratko da ostane sočno, dovoljno dugo da se sir zapeče. I uvijek ispadne dobro!
Tortelline možeš pripremiti i dva dana unaprijed i samo ih zapeći kad dođe vrijeme. Možeš ih i smrznuti, samo ih složi u metalnu ili aluminijsku posudu, dobro zamotaj i ostavi u zamrzivaču.
Kad ti zatrebaju, ubaci ih u pećnicu bez odmrzavanja. Mogu stajati u hladnjaku do pet dana, a podgrijavaju se savršeno. Recept za zapečene tortelline je u nastavku...
Zapečeni tortelini s mesom i sirom
foto: @eastTNfun Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Zapečeni tortelini s mesom i sirom
5 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Krem sir
60
g
Maslinovo ulje
1
žlica
Mljeveno meso - janjetina
450
g
Luk u prahu
2
žličica
Češnjak u prahu
1
žličica
Sol
0,75
žličica
Marinara umak
680
ml
Voda
0,50
šalica
Tortellini punjeni sirom
570
g
Mozzarella
225
g
Svježi bosiljak
Chili pahuljice
Postupak
Zagrij pećnicu na 190 °C i postavi rešetku u gornju trećinu pećnice.
Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu ili tavi s visokim rubovima na srednje jakoj vatri. Dodaj mljevenu junetinu, luk u prahu, češnjak u prahu, suhe začine i sol. Pirjaj, miješajući i usitnjavajući meso drvenom kuhačom dok ne bude skroz pečeno, 7 do 9 minuta.
Dodaj marinara umak. U praznu staklenku ulij vodu, zatvori je, protresi i dodaj u tavu. Promiješaj.
Dodaj torteline, polovicu naribane mozzarelle i krem sir. Miješaj dok se sir ne rastopi i sve se ne poveže.
Smjesu prebaci u četvrtastu vatrostalnu posudu (20x20 cm ili 23x23 cm, visine najmanje 5 cm), ili ostavi u tavi ako je pogodna za pećnicu. Poravnaj površinu i pospi ostatkom sira.
Peci dok se sir ne otopi, a umak ne počne lagano krčkati uz rubove, 15 do 20 minuta. Po želji pospi svježim bosiljkom ili peršinom i chili pahuljicama.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
485 kcal
24 %
MASTI
24,00 g
33 %
KOLESTEROL
0,12 g
0 %
UH
43,80 g
15 %
PROTEINI
23,00 g
46 %
A kad smo već kod tortellina, mogu i u juhu, u salatu, mogu i postati pizza...