Ponekad ne trebaš ništa spektakularno. Samo obične keksiće koji mirišu na cimet i mir u kući
Ne znamo točno kad su keksi prestali biti keksi, a počeli biti natjecanje. Najmekši, najbrži, najljepši, bez glutena, s proteinima, bez osjećaja krivnje...
Ovi to nisu. Oni su jednostavni i bez drame rade ono što keksi trebaju raditi - mirišu dok se peku, a ostaju dobri i sutradan... Obožavat ćeš ih kad poželiš pripremiti slatku grickalicu koja ne uključuje multitasking.
Bundevu ovih dana stavljamo u skoro sva jela, pa tako i u kekse
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Keksići s bundevom
30 MIN
pripreme
90 MIN
kuhanja
30
porcija
JEDNOSTAVNO
Keksi
Sastojci
Brašno
2
šalica
Cimet
0,50
žličica
Đumbir u prahu
0,50
žličica
Piment
0,25
žličica
Sol
0,50
žličica
Soda bikarbona
0,25
žličica
Klinčić u prahu
Maslac
0,50
šalica
Pire od bundeve
0,50
šalica
Šećer
0,50
šalica
Smeđi šećer
0,50
šalica
Žumanjak
2
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, cimet, đumbir, piment, klinčić, sodu bikarbonu i sol.
U drugoj zdjeli miksaj maslac s bijelim i smeđim šećerom dok smjesa ne postane glatka i svijetla. Dodaj pire od bundeve, zatim žumanjke i vaniliju. Miksaj još dvije minute, dok sve ne postane prozračno.
Na niskoj brzini postupno dodaj suhu smjesu. Miksaj samo dok se sve ne poveže. Tijesto oblikuj u disk, zamotaj i stavi u hladnjak najmanje sat vremena (ili do 24 sata).
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj tijesto na debljinu od 0,5 cm. Izreži oblike po želji (listovi, bundeve, krugovi). Položi ih na papir za pečenje i stavi cijeli lim u zamrzivač na 15 minuta.
Peci 10-12 minuta, dok rubovi lagano ne porumene. Ohladi par minuta na limu, zatim prenesi na rešetku da se potpuno ohlade.
Za ukrašavanje
Sastojci
Bjelanjak
2
kom
Šećer u prahu
2
šalica
Jestive boje za hranu
Postupak
Umuti bjelanjke sa šećerom u prahu dok ne dobiješ gust, sjajan preljev. Po želji podijeli smjesu i oboji. Prenesi u vrećicu i ukrasi kekse kad su potpuno hladni.
Ostane li ti tijesta, zamrzni ga u kugli ili već izrezanog. Kekse možeš ispeći direktno iz zamrzivača, samo dodaj minutu-dvije pečenja. Gotove kekse, pogotovo ako nisu ukrašeni, spremi u limenu kutiju – drže okus danima.