Ovih dana naročito nam odgovaraju jela na žlicu, a oduševila nas je ova nova hit juha koja u jednom tanjuru nudi sve okuse jeseni, ali i odlične tortelline sa sirom. Ovo je naš provjereni recept...
Gusta, utješna, slasna, a i ne tako komplicirana za pripremu... sve je to nova hit juha - takozvana jesenska juha s tortelinima. Ova nova hit juha u jednom tanjuru nudi sve okuse i mirise jeseni, uz dodatak popularne tjestenine jer tortelini punjeni sirom svaki obrok dižu na jednu novu razinu.
Obavezno isprobaj ovaj recept, jer jesenska juha s tortelinima uistinu je jako ukusna, a može se poslužiti i kao kompletan obrok. Uživaj!
Jesenska juha s tortelinima
foto: Comfort Food Cozy/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Jesenska juha s tortelinima
20 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Butternut bundeva
1,50
šalica
Hokaido tikva
1,50
šalica
Pire od bundeve
0,75
šalica
Luk
1
kom
Jabuka
1
kom
Češnjak
1
kom
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Sol
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
1
žličica
Chili pahuljice
0,50
žličica
Muškatni oraščić
0,50
žličica
Timijan
1
žličica
Maslac
2
žlica
Kadulja - list
2
žlica
Povrtni temeljac
1
l
Tortellini punjeni sirom
300
g
Vrhnje za kuhanje
125
ml
Parmezan
50
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 °C.
Oguli i ukloni sjemenke iz butternut i Hokaido bundeve. Nareži ih na kockice i stavi u duboku posudu za pečenje.
Oguli i nasjeckaj luk, oguli i nareži jabuku. Dodaj ih u posudu za pečenje te začini solju, paprom, chili pahuljicama, muškatnim oraščićem i timijanom. Prelij maslinovim uljem i dobro promiješaj.
Odreži vrh glavice češnjaka, prelij s malo maslinovog ulja i okreni je prerezanom stranom prema dolje u posudi.
Peci u pećnici 35–40 minuta, miješajući svakih 10-ak minuta.
U lonac za juhu ili posudu od lijevanog željeza dodaj maslac. Pusti da potamni, zatim dodaj nasjeckane listove kadulje. Kad je tikva pečena, dodaj je u lonac.
Istisni pečeni češnjak u lonac. Dodaj i gotovi pire od bundeve.
Promiješaj pa dodaj temeljac. Poklopi i pusti da zavrije.
Kad zavrije, upotrijebi štapni mikser da potpuno usitniš juhu. Možeš je i prebaciti u blender i tamo usitniti.
Dodaj torteline u juhu i kuhaj oko 5 minuta (to će ovisiti o vrsti tortelina koju imaš – prethodno kuhani obično se kuhaju 2–3 minute u kipućoj vodi).
Umiješaj vrhnje za kuhanje i svježe naribani parmezan i posluži.
Usvaki tanjur, za ukras, dodaj nasjeckane svježe listove kadulje (ili cijele listove), krupno mljeveni crni papar, chili pahuljicame, parmezan, a možda i malo prepečenog kruha sa strane!